Ekonomi

Fed’den erken faiz indirimi yok…

Dün akşamki Fed toplantısından erken faiz indirimi olmayacağına yönelik bir mesaj çıktı.

Fed Başkanı Powell, enflasyonda hâlâ yukarı risk olduğunu ve yüzde 2 hedefe düşene kadar bir faiz indirimi düşünmediklerini ifade etti.

2023 yılının sonlarında piyasa yüzde 100 oranında mart ayında bir faiz indirimi olacağını bekliyordu. O süreçte faiz indirimi olmayacağını ısrarla belirttim ve bu süreçte dolar endeksinde değerlenme olacağını ifade etmiştim. Gelinen sürece baktığımızda mart ayında faiz indirim beklentisi yüzde 35’e kadar düşerken dolar endeksi ise güçlenmeye devam ediyor. Fed bir şekilde bu yıl indirime gidebilir. Fakat bu indirim piyasaların beklediğinden öte bir zamanda ve daha düşük bir hızda olacaktır.

ABD’de çekirdek enflasyon yüzde 4 civarında geziniyor. Manşet enflasyon ise petrol etkisiyle yeniden yükselişe geçecektir diye düşünüyorum. Ekonomik büyüme ve istihdam ise oldukça güçlü bir konumda. Durumlar bu haldeyken Fed’in faiz indirimi yapması işleri çıkmaza sokacaktır. Bunun farkında olduklarını düşünüyorum. Bu nedenle erken bir faiz indirimi olmayacağı yönünde mesajlar veriliyor.

Tabii yıllar içerisinde edindiğim tecrübe bana piyasadaki beklentilerin kısa sürede 180 derece değişebileceğini gösterdi. Nasıl ki aralık ayında yüzde 100 olan beklentiler 1-2 ayda yüzde 35’e düştüyse bunu tersini de görebiliriz.

Burada ekonomik veriler özellikle enflasyon ve istihdam piyasası yakın izlenmelidir. Bu verilerin durumu beklentileri direkt etkileyecektir. Fed’in şubat ayında toplantısı bulunmuyor. Mart ayındaki toplantıya kadar piyasalar bir yukarı bir aşağı dalgalanmaya devam edecektir.

Bugünkü yazımızda dolar endeksinin teknik analizini de değerlendireceğiz.

Dolar endeksinde son iki haftadır bir yukarı bir aşağı dalgalanma yaşanıyor. Fakat geri çekilmelerin DXY lehine fırsat vereceğini ifade etmiştim. Burada 103.00 ve 102.60 destekleri oldukça önemli. Bu destekler üzeri kalındığı sürece yukarı görünüm sürecektir ve olası düşüşler alım fırsatı vermeye devam edebilir. Yukarıda 104.50’ye kadar yükseliş potansiyeli bulunuyor.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok