BitcoinDünyaEkonomiKripto Para

Fed’den Ne Bekleniyor? Senaryolar Neler?

Yılın en önemli FOMC toplantısı bu akşam sona eriyor. Saat 21:00’da karar ve projeksiyon açıklanacak, 21:30’da ise her toplantı olduğu gibi Fed Başkanı Powell konuşma yapacak. Neler bekleniyora geçmeden önce neden en önemli açıklayayım, Fed 75bp faiz artış serisini bugün ya da bir sonraki toplantıda sonlandıracak mı? Enflasyon beklentileri piyasanın tahmin ettiğinden hangi noktada ve 2023 yılında ne kadarlık daha faiz artırımı bekleniyor, en önemlisi de faiz indirimleri ne zaman başlayacak? Revize edilmiş Komite beklentileri üçüncü ve dördüncü çeyrek fiyatlamaları üzerinde hassas ve etkili olacak.

Kararın %86 olasılıkla 75bp faiz artırımı yönünde gelmesi bekleniyor ancak neler önemli olacak;

-Kaç puanlık bir artış yapıldı?

-Faiz karar metninde yer alan cümlelerin tonu ve kelimelerin seçimi / güvercinleşiyor muyuz yoksa şahinlik korunuyor mu?

-Alınan faiz kararının oybirliği mi yoksa oyçokluğu ile alınıp alınmaması

-Eylül ayında hazine tahvilleri için 60 milyar dolar, ipoteğe dayalı menkul kıymetler için ise 35 milyar dolarlık kesinti olmak üzere bilanço küçültme 95 milyar dolara çıkıyor.

-Projeksiyonda yer alan büyüme-işsizlik ve enflasyon üçlemesinde yapılan revizyonlar

-Projeksiyonda yer alan federal fonlama oranının 2023 ve 2024’te hangi aralıkta medyan ve toplam aralık beklentileri

Gördüğünüz gibi Iceberg’in görünmeyen yüzünün görünen taraftan bir kez daha fazla ve önemli olduğu ortaya çıktı. Son ağustos enflasyon rakamları, hizmet enflasyonu nedeniyle piyasayı yanıltmıştı ama önümüzdeki ay açıklanacak eylül ayına ilişkin veride ağustos ayına dair kuvvetli revizeler gelebilir. Enflasyonda belirli bir yavaşlama var ama düzey olarak halen daha çok yüksek. Bu nedenle söylemlerinde güçlü ama aksiyonlarında daha rahatlayan bir Fed bekliyorum. Bu senaryoya bağlı olarak ise FOMC toplantısı ardından piyasaların dengeyi daha rahat bir noktada yakalayacağını düşünüyorum. En azında bu senaryonun tüm yatırımcı camiası için daha hayırlı olacağı konusunda hem fikiriz.

Kripto para piyasasına para girişleri neredeyse yok ve ABD’nin iki yıllık stablecoinlere yasak getireceği taslağın imzalanması sonrası para girişleri ister istemez zayıflayacak. Şimdilik zayıf iştahın olduğu ve korkunun hakim olduğu piyasa için Fed’den gelebilecek olası bir ılımlı etkinin dışında bir etken bulunmuyor.

Dünya’nın en büyük ikinci borsası Nasdaq kurumsal müşterilere saklama hizmeti vereceğini duyurması ise 2023 ve 2024 için kripto para camiasının gelişim hızının ipuçlarını da bizlere veriyor.

Bitcoin teknik olarak 19.600-17.600 aralığında yer alırken, Fed öncesi Bekle-Gör havasında işlemler devam ediyor. Fed öncesi işlem açmayı düşünmeyen biri olarak oluşabilecek tepkiler 21.700’ü kıramadığı durumlarda yine short işlemler ön plana çıkabilir. Zayıf iştahın sürdüğü Bitcoin’de 18.500’ün ise aşağı kırılması sert satış baskısını getirebilir.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok