DünyaEkonomi

FOMC Senaryoları Ve Yatırımcı İçin İşlem Fikirleri

26-27 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek FOMC toplantısı öncesinde yatırımcılar pozisyonlarının ağırlıklı olarak riskli varlıklarda olmasını istemedikleri için bir kısım satış baskısı endeks ve kripto paralarda hissediliyor. Yaklaşık iki hafta önce Fed’in 100bp faiz artıracağı yönünde piyasada artan beklentiler endişe ve volatiliteye sebep olmuştu. Fakat Fed yetkililerinin yapmış olduğu açıklamalar ve sözlü yönlendirmeler doğrultusunda piyasada 75bp faiz artırılacağı ağırlıklı senaryo dahilinde. Öyle ki CME’de işlem gören Fed olasılık kontratlarına göre 75bp faiz artırımı olasılığı %75 ve 100bp faiz artırım olasılığı ise %25. Her ne kadar sözlü yönlendirme dahilinde piyasalar ağırlıklı 75bp fiyatlasa da yine de diğer olasılık azımsanmayacak ölçüde, Fed’e olan güvensizliği ve olası bir sürprizi satın alıyorlar. Ayrıca bu toplantıda projeksiyon yayımlanmayacak bu nedenle sadece 21:00’da faiz karar metni ile 21:30’da Powell’ın konuşmalarına kulak vereceğiz.

Beklentilerden önce sizlere bazı metrikler hakkında bilgi verelim; petrol fiyatları bu yıl ilk kez üç hafta ekside kapattı ve nihayet 100$’ın altına geriledi. Altın 1800$ seviyesinin altına gerilerken, emtia fiyatlamalarında önceki haftalara göre rahatlama söz konusu. Buna ek olarak ABD 5 yıllık swap faizlerindeki gerileme de enflasyonda tepenin görüldüğüne en azından yaz aylarının zirvesi olduğuna dair işaret veriyor. Bu nedenle Fed’in bu enflasyon rakamları ile birlikte yapacağı son 75bp faiz artışı olabilir.

Şayet bu senaryo gerçekleşirse fiyatlama konusunda elimiz rahatlar ve fiyatlamalar oturduktan, haberler sindirildikten sonra ilk tepkiyi yukarı yönde, panik satışlarının kompanse edildiğini görürüz. Bu nedenle Bitcoin’de ilk olarak 22.300- 22.500$ seviyelerine tepki ve ardından 23.800$ seviyesine doğru hareket söz konusu olabilir. Bu senaryo sürpriz olmadığı takdirde gerçekleşecektir.

Eğer Powell eylül ayında da 75 ya da 100bp faiz artırılacağı yönünde bir sinyal verir, söylemde bulunursa o zaman yeniden 20.600$ gerisine kayarız ki burada alım pozisyonları önermeyiz. Yükseliş tepkilerini satım yönünde değerlendiririz. Böyle bir durumda 21.500 ve 21.900$ seviyeleri satım noktaları olabilir.

Bitcoin’de oluşan OBO formasyonu %6,5 gerileme ile hedefini gördü. Her iki kısa ve orta vadeli alçalan trendin eşliğinde zayıf seyir devam ediyor. Ayrıca piyasada hacim daralması da yaşanıyor olması Fed öncesi bekle-gör durumundaki piyasayı özetliyor. Henüz dönüş sinyali vermeyen piyasa için görünüm zayıf fakat beklemede. Bu nedenle karar sonrası yukarıdaki senaryolara göre hızlı aksiyon alınıp işlem denemeleri yapılabilir.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok