DünyaEkonomiFinans

FOMC Sonrası Piyasa Hareketleri Nasıl Olabilir ve Komite Bize Neler Söyledi?

2022 yılının son FOMC toplantısında hem faiz karar metnini hem projeksiyonu hem de sonrasında Powell’ın basın toplantısında verdiği bilgilerle geride bıraktık. Fed’den uzun süredir görmediğimiz doğru sözlü yönlendirme dün projeksiyon ve Powell kanalıyla aktarıldı. 2023 yılı ekonomik görünümüne ve Fed’in alacağı aksiyonlara dair bir takım ön bilgiler edindik. Bunlar sıraladığımızda;

Projeksiyona göre;

· 2023 yılında Komite 50 veya 75bp daha ek faiz artışı görüyor ki Powell söylemlerinde bunun altını çizdi. Dolayısıyla %5 üzerinde faiz 2023 yılında karşımıza çıkıyor. Ancak kalan bu faiz artırım parçalarını hangi hızla yapılacağı bilinmiyor. Ancak CME kontratlarında şubat ayına dair konsensüs beklenti 25bp faiz artırılacağı yönünde.

·  2023 yılına dair enflasyon beklentilerinde orta nokta artsa da beklenen maksimum enflasyon tavanı %3,5 olarak sabit bırakılmış. Buradaki mesaj enflasyonun kontrol altına alındığı yönde.

·  Ancak asıl mesaj GSYH beklentilerinde verilmiş; 2023 yılında ABD ekonomisinin %1,2 büyüyeceği eylül ayında tahmin edilirken, bu beklenti aralık ayında %0,5’ e düşürülmüş. Komite resesyon mesajı vermeden büyümede yarı yarıya bir revizyonla küçülmeye gideceğini ve faiz artırım etkilerini göreceğimizi belirtmiş. Ancak 0,5% büyüme biraz sınırda olduğu için 2023 yılının ikinci çeyreğinden önce faizlerin sabit kalacağı ve izle-gör politikasından sonra faizlerde indirimin tartışılacağı mesajını aldık.

Fed’in karar metninde son gelen iki TÜFE verisi herhangi bir yorumla karşılık bulmadığına göre bu çok net bir şekilde faiz indirim konusunda acele hareket etmeyeceklerini ve rehavete kapılmak istemediklerine işaret ediyor.

Fed sonrası ilk fiyatlamada dolar kuvvetlendi, ABD piyasaları %1 üzerinde eksiyle kapanırken, Bitcoin 18.400 seviyelerinden 17.500 seviyelerine geriledi. Piyasa Fed’i şahin olarak algılasa da bir süre sonra bu patika üzerinde fiyatlamalarında normalleşeceği ve dolar kuvvetinin normalleşerek Bitcoin’e etkisinin azalması beklenebilir. Fakat kripto para camiasına dair FUD haberler silsilesi sırada bekliyor. Binance ‘e karşı ABD’de sesler yükselirken bir taraftan tether diğer yanda Grayscale’in finansa sağlık durumuna ilişkin soru işaretleri sürüyor. Önceki gün de Binance CEO’su CZ biraz daha zor günlerin kaldığının altını çizmesi ile bu FUD beklentileri ön plana çıkmış oldu.

Bu hafta TRX, LTC ve MATIC üzerinden strateji izliyoruz. TRX için videolarımda 0,52 den alımla ,55 hedefine ulaştık fakat TRX’e para girişleri ve stake edilen tutarlar yavaş yavaş artışını sürdürüyor. Bu nedenle 0,59 seviyelerine doğru TRX takip edilebilir. LTC ise 74,95 seviyesi alt desek olmak kaydıyla 93,0 seviyelerine kadar hareket etme potansiyeli bulunurken, MATIC zaman zaman zorlansa da yükselen kanalındaki hareketleri sürdürüyor. Buradaki ana desteğimiz 0,8650.

Bitcoin’i teknik olarak ele aldığımızda 4 saatlikte çizdiğim yükselen kanal içinde hareketler devam ediyor. 18.400 seviyesi bu kanalın üst çizgisiydi ve kırılamadı, geri çekilmelerde 17.000-17.200 bölgesi destek olarak çalışması ve bu yatay aralıkta BTC’nin sene sonu kapanması beklenebilir.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok