DünyaEkonomiTürkiye

Gri bir 2023…

2022 yılını bitiriyoruz. Bu yıl ile alakalı piyasalar açısından aklınızda ne kaldı diye sorsam aklınıza ilk olarak hangi kelimeler gelir?

Benim aklıma gelenler: Enflasyon ve faiz olacaktır.

Bu yıl küresel enflasyonun rekor kırdığı ve bu kapsamda neredeyse tüm dünyanın faiz artırdığı bir yıl olarak kayıtlara geçti. Bu kapsamda dolar endeksi yılın genelinde değer kazanırken, riskli varlıklarda (majör borsalar ve kripto) satış baskısı yaşandı.

2021 yılı düşük faiz ve yüksek risk iştahı ile geçerken, 2022 yılı ise tam tersi olarak yüksek faiz ve düşük risk iştahı ile geçti. Yani 2021 ile 2022 arasında siyah ile beyaz kadar fark vardı. 2023 yılının ise ne siyah ne beyaz, gri şekilde geçeceğini düşünüyorum. Peki gri ne demek?

Gelecek yıl yine piyasalarda en önemli başlıklardan ikisi enflasyon ve faiz olacaktır. Kimileri enflasyonun tepe yaptığını düşünüyor, kimileri ise yukarı yönde potansiyelin devam edeceğini… Enflasyon baz etkisiyle birkaç ay daha düşük kalabilir fakat net bir iyileşmeden bahsetmek bu aşamada zor. Bu nedenledir ki Fed ve ECB’den gelen son açıklamalar enflasyonda henüz pozitifliğin oluşmadığı ve bu nedenle faiz artırım sürecinin devam edeceğiydi.

2023 yılı her ay farklı bir hikâyenin oluşacağı bir yıl olacak. Bu nedenle net trendler yerine bant hareketleri dahilinde dalgalanmalar göreceğimizi düşünüyorum. Tabii bir yıl, 12 ay, 365 gün piyasalar için oldukça uzun bir süre. Dönem dönem gerekli güncellemeleri yapmamız gerekecektir.

Kısa-orta vadede piyasalar enflasyon ve yüksek faiz sürecinin devamı neticesinde baskı altında kalmaya devam edebilir. Dolar endeksi pozitif, riskli varlıklar negatif görüşüm bu aşamada devam ediyor. Ne zaman ki piyasalarda küresel anlamda enflasyona yönelik bir iyileşme belirtisi oluşur o zaman faizler bir gevşeme ve bu durumun piyasaları pozitif etkileme sürecini başlayabileceğini söyleyebilirim. Bu konudaki düşüncem ise Nisan-Mayıs aylarından önce bu sürecin başlamayacağıdır. Tabii gelecek verileri görmek ve gerekli güncellemelerimizi yapmak gerekecek.

2021 yılı piyasaların net bir yukarı trende, 2022 yılı ise net bir aşağı trende sahip olduğu yıllardı. 2023 yılının ise net bir trend olmadan, dönem dönem yukarı, dönem dönem aşağı trendlerin oluşacağı bir yıl olabilir. Bu nedenle hem gündem hem de teknik seviye takibi 2023 yılı için diğer yıllara göre daha önemli olacaktır.

Yeni yılın sizlere ve tüm sevdiklerinize sağlık, mutluluk, neşe, başarı, bolca para, sevgi ve huzur getirmesini dilerim. Herkese mutlu yıllar olsun…

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok