Türkiye İnovasyon Haftası Etkinliği'nde konuşan Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, ihracat rakamlarıyla ilgili bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, en yüksek ekim ayı ihracat seviyesine ulaşıldığını söyledi.

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"İhracatçılarımızın neye ihtiyacı varsa gidermenin, yurt içi ve yurt dışında önünü açmanın gayreti içinde olduk. Türkiye, ihracatını en hızlı artıran 3’üncü ülke oldu. En yüksek ekim ayı ihracat seviyesine ulaştık.

İhracatın rakam olarak artışı şüphesiz önemlidir. Türkiye olarak üzerinde yoğunlaşmamız gereken; ihracattaki nitelik artışıdır. Yüksek katma değerli ürün ihracatına odaklanmamız şart. Burada da son 21 yılda ciddi mesafe yol aldık.

Ortalama 1,2 veya 1,3 dolar civarında seyreden kilogram başına ihracatı, açıkçası Türk ekonomisine yakıştıramıyorum. Ağır ürünlerle, yelpazemizi çeşitlendirmeliyiz. Bunun yolu da yüksek teknolojili ürünlerin payını artırmaktan geçmektedir.

Savunma sanayi alanında bunu başardık. Kilogram başına ortalama 57,5 doların üzerini yakaladık. İHA’larda bu rakam yaklaşık bin dolardır. Şimdi bununla kalmıyor, kameraların bir üst versiyonunu geliştiriyoruz. 80 kilometre mesafeden tank tespiti yapabilen bu kameramız, şu an dünyanın en iyi performansına sahip.

Burada sadece kendi ihtiyacımızı karşılamakla kalmadık. Aynı zamanda kilogram başına ihracat değeri 20 bin doları bulan bir ürüne sahip olduk."