DünyaEkonomi

İlk çeyrekte durgun kalan küresel mal ticareti ikinci çeyrekte hızlanacak

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Küresel Mal Ticaret Barometresi Raporu‘nu yayımladı.

Geçen yılın son çeyreğinde mal ticareti hacmi çeyreklik bazda %2,4, yıllık bazda da %0,8 azalmıştı. 2022’nin 4’üncü çeyreğindeki düşüşte, Ukrayna’da devam eden savaş, gelişmiş ekonomilerdeki yüksek enflasyon ve sıkı para politikaları etkili olmuştu.

Küresel Mal Ticaret Barometresi Raporu’na göre, 2022 son çeyreğinde 92,2 puan olan DTÖ Mal Ticareti Barometresi 2023 ilk çeyreğinde 95,6‘ya yükseldi. Buna rağmen temel değer olan 100 puanın altında kaldı. Bu durum trendin altında bir istikrar ile ticaret hacimlerinde yükselişin başladığını işaret ediyor.

Rapora göre geçen yılın sonunda Çin’de salgın kısıtlamalarının hafifletilmesi ülkedeki liman trafiğini artırsa da Avrupa’da azalan gemi trafiği nedeniyle, ticaret ilk çeyrekte durgun kaldı.

Ancak ihracat siparişlerindeki artışlar yılın ikinci çeyreğinde ticarete konu olan mallara olan talebin arttığını gösteriyor. Bu sonuçlar DTÖ’nün 5 Nisan’da yayınladığı, 2023’te dünya mal ticaretinde %1,7 büyüyeceği öngörüsüyle de örtüşüyor.

Rapora göre otomotiv ürünleri endeksi 110,8 ile ABD ve Avrupa’daki güçlü satışların desteğiyle trendin üzerine çıktı. İhracat siparişleri endeksi de 102,7 ile Ukrayna’da savaşın patlak vermesinden sonra yaşanan düşüşün ardından tekrar trendin üzerine çıktı.

Öte yandan, konteyner taşımacılığı, hava taşımacılığı ve elektronik bileşenler ticaretini temsil eden endekslerin tümü trendin altında kalıyor ve zayıflık sinyali vermeye devam ediyor.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok