Geçen yıl açıklanan Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında Amerika kıtasından ABD, Kanada, Meksika, Brezilya ve Şili, Asya kıtasından Çin, Japonya, Güney Kore, Pakistan, Hindistan, Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Vietnam, Afrika’dan Güney Afrika ile Nijerya ve Okyanusya’dan ise Avustralya’ya yapılacak ihracata verilen teşvikler bekleneni veremedi. Yılın ilk dört ayında bu 18 ülkeye yapılan ihracat %22,7’lik düşüşle 7,8 milyar dolar oldu. Bu ülkelerin toplam ihracattaki payı da %9,4’e geriledi. 18 hedef ülkeden sadece Japonya, Meksika ve Vietnam’da ihracat arttı. Türkiye’nin strateji kapsamındaki en büyük üç ihracat pazarı olan ABD, Kanada ve Çin’de ise sert düşüşler görüldü. ABD’ye ihracat %22,2, Kanada’ya ihracat %45, Çin’e ihracat %12,1 azaldı.

Ticaret Türkiye’ye 2 bin 500 kilometreden uzak mesafede bulunan, 60 milyar doların üzerinde ithalat gerçekleştiren ve ithalatından aldığımız payın %1’in altında olduğu 18 ülkeyi Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında hedef ülkeler olarak belirledi. 18 ülke için mevcut ihracat destekleri 25 puan artırıldı.

Bu ülkelere ihracatın artırılması Türkiye’nin ihracat menzilini de büyütecek. Ortalama 3 bin 65 kilometre olan Türkiye’nin ihracat menzilinin dünya ortalaması olan 4 bin 744 kilometrenin üzerine çıkacak. Hedef çerçevesinde ilk aşamada 18 ülkenin ithalatında Türkiye’nin payının %1’e yükseltilmesi hedefleniyor. Bu hedef, Türkiye’nin bu ülkelere olan 20 milyar dolar düzeyinde olan ihracatının 80 milyar doların üzerine çıkarılması anlamına geliyor.