Ekonomi

İnsanlık, enflasyon canavarı ile karşı karşıya

2020 yılından bu yana dünya insanı bir türlü rahat rahat nefes alamadı. 2020 ve 2021 covid ile geçti. Tam artık covid sıradanlaştı, aşılar yapıldı,  bazı ülkeler tüm yasakları kaldırıyor derken Rusya’nın Ukrayna’yı işgali başladı. Yaklaşık bir aydır da gecemiz gündüzümüz Ukrayna ile ilgili gelen haberler oldu.

Olayların ilk gününde sosyal medyada yazdığım gibi Rusya-Ukrayna olaylarının çıkış zamanının tesadüf olmadığını düşünüyorum. Bu olaylar yaşanmasaydı tüm dünyanın konuşacağı tek şey Fed’in faiz artırımları ve bilanço daraltması olacaktı. Fed toplantısının olmadığı Şubat ayı boyunca gündemi Ukrayna olarak değiştirdiler. Tabii işgal, ölüm, yaralanma bunlar kötü şeyler fakat ben her şeyin planlı olduğunu düşünüyorum.

Ukrayna olayları öncesinde ABD 10 yıllık tahvil faizleri %2’nin üzerinde hızlı bir şekilde yükseliyordu. Faizleri dizginlemenin tek yolu negatif bir haber akışıydı. Çünkü yüksek enflasyon nedeniyle Fed durduk yere geri adım atamazdı. Ukrayna gelişmeleri ile birlikte faizler %1.68’e kadar geriledi ve bence Ukrayna olayları bu açıdan amacına ulaştı.

Şimdi dünya insanının üzerine yüksek enflasyonu bıraktılar. Brent petrolün varil fiyatı 112 doları gördü. Ukrayna olayları öncesinde varil başına 85-86 dolar civarında bir fiyatlama vardı. Sadece petrolde değil neredeyse tüm tarımsal gıda fiyatlarında sert yükselişler var. Zaten halihazırda dünya ekonomileri enflasyon ile boğuşurken son bir ayda bunun derecesi hızlı bir şekilde arttı.

“2022 yılı çok zor bir yıl olacak.”

Bu ifademi 2021’in son aylarında bu yılki Fed beklentilerim nedeniyle kullanmıştım. Fakat üzerine bir de Ukrayna olayları ve daha da yükselecek olan enflasyon eklendi. Bu süreçten çıkılması zor, zahmetli ve maliyetli olacaktır. Artan maliyetler karşısında insanların kazançları yetişmeyecektir, yetişse de eskisi gibi rahat bir disposable income yani harcanabilir gelir kalmayacaktır.

Bu yıl özellikle tasarrufların artırılması, gereksiz harcamaların kısılması ve yapılabiliyorsa ek gelirlerin bulunması gerekmektedir. Ancak bu şekilde bu süreç idare edilebilir. İşin piyasa tarafında ise her türlü harekete hazırlıklı olunması gerekiyor. Haber bazlı olarak kısa süreli trade yapanların kısa sürede tüm sermayelerini bitirme ihtimalleri var.

Burada daha çok dolar endeksi lehine pozisyonların tutulması ve kademeli işlem yapılması sağlıklı olacaktır. Gerek Ukrayna gelişmeleri, gerek yüksek enflasyon, gerekse bir şekilde Fed’in uygulayacağı sıkılaşma politikaları nedeniyle riskli varlıklar için sıkıntılı bir yıl olacağını düşünüyorum.

 

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok