Petrol fiyatlarında İran etkisi yaşanıyor.

İran'ın Dini Lideri Ali Hamaney'in ülkenin nükleer programı konusunda Batı ile bir anlaşmaya açık olduğunu söylemesinin ardından fiyatlarda gerileme gözlemleniyor.

TSİ 9.35 itibariyle Brent petrol bir önceki kapanışa kıyasla %0,91 düşüşle 74 dolardan, ABD ham petrolü ise %0,91 düşüşle 70 altına gerileyerek 69,48 dolardan işlem görüyordu.

Ancak Hamaney'in yorumları; İran'ın ham petrol ihracatı üzerindeki yaptırımların kaldırılmasıyla, piyasadaki arzın artacağı beklentisini yarattı.

Başlıca ham petrol tüketicileri olan ABD ve Çin'den gelen ve hayal kırıklığı yaratan bir dizi ekonomik gösterge nedeniyle düşxüyordu.

Çin'de fosil yakıt üalebi, COVID-19 öncesi seviyelere ulaşmakta zorlanıyor. Ükedeki ekonomik toparlanma, bu yılın başlarında çoğu kısıtlayıcı önlem kaldırılmasına rağmen hız kesmiş gibi görünüyor.

ABD'de ise yüksek enflasyon ve faiz oranları nedeniyle ekonomik büyümenin son aylarda yavaşladığı görüldü.

Fed ve enflasyon endişesi de devrede

Petrol piyasaları, bu hafta ABD ekonomisi ve para politikasına ilişkin yeni veriler öncesinde gergin. ABD'de Salı günü açıklanacak olan tüketici enflasyonu verisinin, Fed’in Çarşamba günü açıklanacak olan faiz kararını etkilemesi bekleniyor.

Fed'in, geçtiğimiz yıl yaptığı yaklaşık 500 baz puanlık artırımın ardından faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Ancak enflasyonun hâlâ merkez bankasının hedef aralığının oldukça üzerinde seyrettiği göz önüne alındığında, piyasalar daha şahin hamlelere karşı temkinli olmaya devam ediyor.

Goldman Sachs, Türkiye tahminini revize etti: Faiz yüzde 40’a çıkabilir Goldman Sachs petrolde yıl sonu tahminini 90 dolara indirdi

Goldman Sachs, artan küresel arz ve azalan talep nedeniyle petrol fiyat tahminlerini bir kez daha düşürdü. Pazar günü müşterilerine bir not gönderen Goldman Sachs, Aralık ayı için Brent petrol tahminini varil başına 95 dolar olan önceki tahmininden 86 dolara düşürdüğünü aktardı.

Hiç bu kadar yanılmamıştık Bu Goldman Sachs'ın varil başına 100 dolarlık yükseliş tahmininin ardından son altı ay içinde yaptığı üçüncü aşağı yönlü revizyon. Brent petrolün Ağustos kontratı Cuma günü varil başına 74,79 dolardan kapandı. Şirketin emtia araştırma başkanı Jeff Currie geçen hafta Bloomberg'e verdiği röportajda, "Görüşlerimizi değiştirecek kanıtlar görmeden hiç bu kadar uzun süredir bu kadar yanılmamıştık" dedi.