DünyaEkonomiTürkiye

Kritik Eylül ayına giriyoruz…

Piyasalar için Eylül ayı oldukça kritik bir öneme sahip. Özellikle Fed ve ECB toplantılarından çıkacak kararlar küresel risk iştahı ve enstrümanlar için önemli olacaktır.

Yazımıza Fed beklentilerimiz ile başlayalım. Fed’den Eylül ayındaki toplantıda 75bps faiz artırım beklentim mevcut. Enflasyonda düşüş emarelerinin henüz net bir şekilde görülmemesi, resesyonun diğer çeyreklere taşınmama beklentileri ve istihdam piyasasındaki sıkı duruş neticesinde Fed faiz artırmalarına devam edecektir. Daha sonraki toplantılarda faiz artırım miktarında yavaşlama olabilir fakat faizlerdeki sıkılaşma en azından 2023’ün ikinci yarısına kadar devam edecektir. Buna ek olarak Fed’in bilanço daraltma programına da bu ay itibarıyla hız vereceğini biliyoruz. Fed’in bu sıkı duruşu küresel faizleri ve dolar endeksini yukarıda tutarken, risk iştahını ise baskılıyor.

ECB tarafında da faiz artırım beklentileri mevcut. Fakat ben bu konuda biraz farklı düşünüyorum. Evet ECB Eylül ayındaki toplantısında mecburi bir faiz artırımı yapacaktır fakat bunun devamının güçlü bir şekilde geleceğini düşünmüyorum. Avrupa’da yüksek enflasyon, düşük büyüme ve düşük faiz söz konusu. Çok önceden söylediğim bir şey var ; Avrupa’nın ekonomik, siyasi ve demografik yapısı yüksek faiz ortamını kaldıramaz. Zaten Avrupa’nın birçok ülkesinde işsizlik oranı yüksek ve ekonomilerde büyük sıkıntılar var. Buna rağmen ECB gidip de kuvvetli bir faiz artırım politikası uygulayamaz. Piyasalar da bunu bildiği için uzun süredir EUR satıyor ve ECB’yi güçlü bir faiz artırımına zorluyor. Tüm bunlara ek olarak Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışını durdurması, bu kapsamda gaz fiyatlarının sert yükselmesi Avrupa dinamikleri için negatif bir durum. ECB ile birlikte EUR tarafında anlık yükselişler olabilir fakat geniş resimde EUR’daki her yükselişin piyasaya satış fırsatı vereceğini düşünüyorum.

Enflasyondaki endişeli beklentiler ve bu kapsamda sıkılaşma beklentilerinin devam ediyor olması küresel risk iştahını baskılamaya devam ediyor. Son dönemde borsalar ve kripto tarafında sert düşüşler gördük. Buralarda da faiz beklentileri ortadan kalkana kadar (2023 ikinci yarısından önce beklemiyorum) baskı devam edecektir. Ara ara olabilecek yükselişlerin yine satış fırsatı vermesi beklenebilir.

Yurtiçinde de Eylül ayı hareketli geçecektir. 22 Eylül’de TCMB toplantısı olacak. Bilindiği üzere son toplantıda faizler 1 puan indirilmişti. Buna gerekçe olarak ise düşük büyüme endişeleri ifade edildi. Yani TCMB’nin TL ve enflasyon tarafını değil, büyümeyi ön planda tuttuğunu görmekteyiz. Bu nedenle faizlerin Eylül ayında da düşürülmesi sürpriz olmayacaktır. Fakat yüksek enflasyon ortamında faizlerin daha da düşürülmesi TL’yi bir kademe daha kırılgan yapacaktır. Hâlihazırda cari açığın ciddi oranda arttığını da düşünürsek zor bir süreç bizleri bekliyor.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok