Altın ve EmtialarBorsaDünyaEkonomiFinans

Küresel faizler, Ons altın ve Nasdaq

Bu yılın ilk 4 ayında ana gündem küresel faizler ve Rusya-Ukrayna gelişmeleri oldu. Özellikle Şubat ayını esir alan Rusya-Ukrayna olayları uzun süredir sessizliğini koruyor. İki ülke arasında henüz bir anlaşma sağlanmasa da negatif haber akışları da gelmiyor. Bu konu muhtemelen bu yıl içerisinde ısıtılıp ısıtılıp piyasalara verilecek ve dalgalanma yaratacaklar.

Bizim için asıl önemli konu ise küresel faizlerdeki sert yükselişler. Tüm dünya enflasyon kriziyle karşı karşıya gelmiş durumda. Tedarik zincirlerinde yaşanan sıkıntılar, iklim değişikliği, Rusya-Ukrayna gerginliği derken küresel enflasyon aldı başını gitti. Yükselen enflasyon neticesinde neredeyse tüm dünya merkez bankaları sıkılaşmaya gitti. Gelişmekte olan ülkeler faiz artırımlarını geçen seneden itibaren yapmaya başlarken geldiğimiz süreçte Fed beklentileri önemli rol oynuyor.

16 Mart’ta 25bps faiz artırımı ile faiz sürecine başlayan Fed’in 4 Mayıs’taki toplantıda 50bps faiz artırması bekleniyor. St. Louis Fed Başkanı Bullard bu hafta yaptığı açıklamada 75bps faiz artırımının da masada olacağını açıklamıştı. 75bps gibi bir artırımın piyasalardaki dengeyi bozabileceğini ve 50bps ile bu toplantıyı geçireceklerini düşünüyorum. Buna ek olarak 9 trilyon dolar civarındaki bilançonun azaltım programı da açıklanacak. Bu programın hızı ve süresi de önemli olacaktır. Anladığım kadarıyla Fed üyeleri bilanço azaltımının olabilecek en hızlı şekilde yapılmasını istiyorlar.

Fed beklentilerinin önceden fiyatlandığını görmekteyiz. Dolar endeksi 101 seviyelerine yükselirken ABD 10 yıllık getirileri ise %3 sınırına yaklaştı. Bu arada ABD’de 10 yıl vadeli enflasyon korumalı (TIPS) tahvil getirisi 2020 yılından bu yana ilk kez pozitif bölgeye geçtiğini de hatırlatmak gerekiyor.

Yükselen faiz ve getirinin pozitife dönmesiyle birlikte ons altında 60 dolara yakın bir satış baskısı gördük. Ben düşüşleri normal karşılamakla birlikte geç kaldığını da düşünüyorum. Sadece ABD tarafında değil tüm dünyada tahvil faizleri genel itibarıyla artış gösteriyor. Örneğin İngiltere’de 10 yıllık tahvil faizi 2015 yılının sonundan bu yana ilk kez % 2 seviyesini aştı. Faizlerdeki yükseliş ve piyasadan USD’nin azaltılması programı neticesinde riskli varlıklarda yıl genelinde baskının ön planda olacağını düşünüyorum.

Aşağıdaki ilk grafik ons altına, ikinci grafik ise riskli varlıklardan Nasdaq endeksine ait. Ons altında 1780 seviyesinden gelen yükselen trend desteği 1930’dan geçiyor. 1930 altında bir fiyatlama gelmesi durumunda trend kırılımı geleceği için satış baskısının daha ön planda olabileceği bir süreç izleyebiliriz. Yukarıda ise 2005 direnci önemli bir eşik olarak izlenmelidir. Mevcut faiz ortamında 2005 altında kalındığı sürece yükselişlerde satış fırsatları öne çıkabilir.

Nasdaq endeksinde ana trend kırılımı Ocak ayının ortalarında gelmişti. O günden bu yana kendine yeni bir yön oluşturmakta zorlanan endeks belirli bölgeler arasında dalgalanıyor. Endeks için ana stratejimiz yükselişlerin satış fırsatı vermesi yönünde olmaya devam ediyor. Burada kısa vadeli seviyelere bakılırsa yanlış kararlar ortaya çıkabilir. Geniş resimde 15.200 ve 16.100 kademeli dirençlerimiz olmaya devam ediyor. Yükselişlerde satış fırsatı değerlendirilebilir. Aşağıda ise 13.000 bölgesini destek olarak takip edebiliriz.

 

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok