Borsa
BorsaDünyaEkonomiFinansTürkiye

Küresel Piyasalar Haftanın İlk İşlem Gününde Negatifte

Küresel piyasalar haftanın ilk işlem gününde negatif görünümde.  Yılın ilk FED toplantısı öncesinde FED ’den gelecek mesajlar ve Rusya –  Ukrayna sorunu piyasalarda tansiyonu yükseltiyor.  26 Ocak Çarşamba günü, yılın ilk FED toplantısında, FED ’in vereceği mesajlar piyasalar tarafından yakından takip edilecek. FED’ in faiz artırımı için aceleci davranması bekleniyor. ABD’ de yüzde 7’ ye dayanan enflasyonun hızını yavaşlatabilmek için FED’ in daha sıkı bir politikaya yöneldiğini görmekteyiz. FED’ in 2022 senesi için 4 faiz artışı yapılabileceği öngörülüyor. Geçtiğimiz haftalarda Powell’ın, “Enflasyon yavaşlamazsa, gerekirse daha fazla faiz artırımı yaparız” açıklamaları piyasalarda hareketlilik yaratmıştı. FED’ in sıkılaşma adımları piyasalarda tansiyonu artırıyor.

Rusya –  Ukrayna sorunu ise piyasalar üzerinde gerginliği artırıyor. Rusya’ nın Ukrayna sınırına, asker yerleştirmesi sonrası, ABD ve İngiltere, Rusya’ nın herhangi bir hamlede bulunması durumunda, Rusya’ ya ağır yaptırımlar uygulanabileceğini belirtti. Rusya böyle bir hamlenin olmayacağını açıkladı. Tüm dünya borsalarında, Rusya – Ukrayna sorunu nedeniyle satışların etkisinin sert şekilde yaşandığını görmekteyiz. Rus Rublesinde, küresel çapta zayıflık izlenmekte.  RTSI’ de sert düşüşlerin belirgin şekilde sürdüğünü ve bu durumun diğer dünya borsalarını da derinden etkilediğini izlemekteyiz.

Yurtiçinde de borsada sert kayıplar yaşanıyor. Rusya –  Ukrayna sorununa ek olarak İran hattındaki arızadan kaynaklanan, doğalgaz ve elektrik sorunu da eklenince düşüşlerin daha da hızlandığını görmekteyiz.  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, farklı sektör temsilcileriyle çevrimiçi bir toplantı gerçekleştirdi.  Dönmez İran’ın geçen hafta iletim hatlarında kaçak olduğunu ve düzeltmek için 10 güne ihtiyaç olduğunu bildirdiğini söyledi ve İran’ dan gelen rapora göre 31 Ocak’ ta hattın tamirinin yapılabileceğini açıkladı. 

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Benzer Haberler