Eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeniden ekonominin patronu oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Şimşek'i Hazine ve Maliye Bakanı olarak atadı.

Şimşek'in Ortodoks ekonomi politikalarına dönüş yaparak son 2 yılda uygulanan ekonomi politikalarını kademeli olarak değiştireceği tahmin ediliyor.

Resim Batmanlı yoksul bir ailenin sekizinci ve en küçük çocuğu

Mehmet Şimşek'in kendi internet sitesindeki biyografisinde "zor şartlar altında" büyüdüğünü belirtiyor. Şimşek, Batman'ın Gercüş İlçesi Arıca Köyü'nde sekiz çocuklu ailenin en küçük çocuğu olarak 1967 yılında doğdu.

Ortaokulu Batman'da ve liseyi ise Gercüş'te tamamlayan Şimşek, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazandı.

Mezun olduktan sonra Siyasal Bilgiler'de bir süre akademik çalışmalarını sürdüren eski Bakan, devlet bursuyla İngiltere'de University of Exeter'de finans ve ekonomi alanında yüksek lisans yaptı.

MEHMET ŞİMŞEK KİMDİR Uluslararası finans kuruluşlarının yakından tanıdığı bir isim 

Londra dönüşünde ise Etibank'ta çalışmaya başladı.

Şimşek, kısa Etibank deneyiminin ardında ABD’nin Ankara Büyükelçiliği'nde Türkiye ekonomisi üzerine analizler yapan bölümünde "kıdemli ekonomist" sıfatıyla çalışmaya başladı.

Büyükelçilikte dört yıl çalışan Şimşek, 1997'de ABD'de oturma izni aldı.

Ardından, İsviçreli merkezli UBS'in New York'taki ofisinde hisse senedi analiz bölümünde işe başladı.

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kimdir Mehmet Şimşek hayatı, kariyeri ve biyografisi

Kısa sürede UBS'ten ayrılan Şimşek, 2 yıl kadar Deutsche-Bender Menkul Değerler'de çalıştı.

Ardından Merrill Lynch'in Akdeniz Bölgesi'ndeki ülkelerin "makro analizlerini" yapan birimde çalışmaya başladı.

Merrill Lynch'teki görevini sürdürürken 2006 yılında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığına aday gösterildi. Şimşek'in atanması gerçekleşmedi ve Süreyya Serdengeçti'nin koltuğuna 2011 yılına kadar TCMB Başkanı olarak kalacak Durmuş Yılmaz oturdu.

2007-2018 arasında siyasetteydi

2007 seçimleriyle beraber Mehmet Şimşek, TBMM'ye girdi.

Gaziantep'ten vekil olan Şimşek, aynı yıl Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı oldu.

2009 yılına kadar görevini sürdüren Şimşek, ardından 6 yıl boyunca Maliye Bakanı olarak görev yaptı.

Şimşek, ayrıca 2011'de Batman'dan, 2015'te ise yeniden Gaziantep'ten milletvekili seçildi.

Mehmet Şimşek, 2015-2018 arasında ise Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı.

2018'de, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ilk Kabinesi'nde kendine yer bulamayan Şimşek, Twitter hesabı üzerinden veda mesajı paylaşarak "Siyasete adım attığım 2007’den beri geride bir hoş sada bırakmaya gayret ettim. Ülkemiz ve milletimiz için gece gündüz çalıştık. Bugün görevimi yeni arkadaşlara onurla devretmenin huzuru içindeyim. Lütfen hakkınızı helal ediniz. Hoşça kalınız..." ifadelerini kullandı.

Mehmet Şimşek yerine Berat Albayrak gelmiş, Hazine ve Maliye bakanlıkları birleştirilmişti.

Neler bekleniyor?

Türkiye ekonomisi, Eylül 2021'den bu yana "düşük faiz", "rekabetçi kur" ve kredi büyümesine dayalı, "Türkiye Ekonomi Modeli" olarak nitelendirilen bir sistemle yönetiliyor.

Mehmet Şimşek'in ise ortodoks ekonomi politikalarına benimseyerek yeniden Türkiye ekonomisini rayına sokması bekleniyor.

Bloomberg'in haberinde Şimşek'in "tam yetkili" Hazine ve Maliye Bakanı olacağı belirtilmişti.

Perşembe günü Middle East Eye'dan Ragıp Soylu'nun haberinde ise Erdoğan ve Şimşek'in "faiz dışında her konuda" anlaşabileceği, ancak politika faizinin yükseltilmesinin Cumhurbaşkanı için sorun olmaya devam ettiğine yer verilmişti.

Soylu'ya konuşan bir kaynak, Şimşek'in şirketler için "çok maliyetli olmayan" bir şekilde, politika faizini kademeli olarak 18 ayda mevcut yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 25'e çıkarmak istediğini söylemişti. Şimşek'in aynı zamanda para politikasında özgürlük talep ettiği medyada kendine yer bulmuştu.

Mehmet Şimşek nereli Kürt mü? Yabancı eşi ve ikinci karısı ...

Özel hayatı

Mehmet Şimşek, 1998’de İstanbul'da tanıştığı, 1971 doğumlu Amerikalı finansçı Annalise Granwald ile 20 Ocak 1999’da Türkiye’de evlenmiş, 2009'da boşanmıştı. 9 Ocak 2010 tarihinden beri Gaziantepli peyzaj mimarı Esra Kara ile evlidir ve ikiz kızları ve bir oğlu vardır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin yanı sıra, Birleşik Devletler ve İngiltere vatandaşlığı olan Mehmet Şimşek, çok iyi derecede İngilizce bilmektedir.