Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg'e açıklamalarda bulundu.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin varlıklarına talebin ciddi şekilde artacağını ifade etti. Şimşek,  "Yerel seçimler sonrasında Türkiye’ye fon akışı ciddi bir şekilde artacak" diye konuştu.

Mehmet Şimşek, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminde vergi istisnasının önümüzdeki yıl tekrar değerlendirileceğini de dile getirdi.

Şimşek, Türk Lirası'na olan talep ile ilgili olarak mart ayında yapılacak yerel seçimleri işaret ederek, "Ben inanıyorum ki önümüzdeki aylarda özellikle de yerel seçimler sonrasında Türkiye’nin varlıklarına talep çok ciddi bir şekilde artacak. Yani Türkiye’ye fon akışı ciddi bir şekilde artacak" dedi.

Kur seviyesi konusunda kendisinin yorum yapmadığını belirten Şimşek, "Çünkü bizim bir seviye hedefimiz yok ve Türkiye şu anda dalgalı bir kur rejimine sahip. Burada lira değerli mi, değil mi tartışmasına da prensip olarak girmek istemiyorum. Ama şu bir gerçek; bu sene cari açığa altın hariç bakarsanız, milli gelirin yüzde 1.4’üne denk geliyor. Dolayısıyla sürdürülebilir bir cari açık, yani dış borcun milli gelire oranını artırmayan bir cari açık, şu anda sağlanmış durumda. Analistler tartışmaları eğer temel göstergeler üzerinden yapacaksa, bu hususu da kaçırmamaları lazım" dedi.

Kur korumalı mevduat sisteminde vergi istisnasının önümüzdeki yıl tekrar değerlendirileceğini söyleyen Şimşek, şöyle konuştu:  "Kur korumalıdan çıkış sürecimiz fiilen başlamış durumda ve çok ciddi bir ilerleme sağladık. Bence para politikasındaki bu normalleşme ile birlikte herhangi bir teşvike ihtiyaç olmadan KKM’den çıkış tamamlanacaktır. KKM’nin getirdiği en büyük teşvik vergi istisnasıdır. O konuda da önümüzdeki sene bir değerlendirme yapacağız."