Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı olarak Hafize Gaye Erkan atandı

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı olarak Hafize Gaye Erkan atandı.

Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı

Mehmet Şimşek’in beş yıl aradan sonra yeniden ekonominin başına getirilmesinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı için Hafize Gaye Erkan’ın ismi için öne çıkıyordu. Beklenen atama gerçekleşti. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla eski First Republic Bank Eş CEO’su Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası Başkanlı görevine getirildi. Erkan, Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı oldu.

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığı görevine atandı.

Şimşek Pazar günü görevi aldı, Pazartesi görüştü

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini Pazar günü Nureddin Nebati’den devralan Mehmet Şimşek, “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeceği kalmamıştır” mesajı vermişti.

Şimşek, Pazartesi sabahı Ankara’ya gelen eski First Republic Bank Eş CEO’su Hafize Gaye Erkan ile görüşmüştü.

Hafize Gaye Erkan kimdir?

İstanbul’da 1982 yılında doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’nde okudu.

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden 2001’de mezun olduktan sonra eğitimine ABD’de devam etti.

Princeton’da iki yıllık doktora programını bir yılda tamamlayan ilk öğrenci olma başarısını gösterdi.

Harvard Business School’da yönetim bilimleri ve Stanford Üniversitesi’nde liderlik üzerine iki eğitim programını daha tamamladı.

Princeton Üniversitesi’nde yöneylem araştırması ve finans mühendisliği alanında doktora derecesi aldı.

Harvard Business School’da yönetim bilimleri ve Stanford Üniversitesi’nde liderlik üzerine iki eğitim programını da tamamladı.

Kariyerine 2005 yılında Goldman Sachs’ta başladı ve dokuz yıl çalıştı. Bu süre içinde ABD’deki büyük bankalar ile sigorta şirketlerinin yönetim kurulları ve üst düzey yönetim ekiplerine bilanço yönetimi, stres testi ve sermaye planlaması, risk yönetimi, birleşme ve satın alma konularında danışmanlık hizmeti verdi.

2014’te, devlet idaresine geçen First Republic Bank’ta yönetici olarak çalışmaya başladı. Bu bankada yaklaşık sekiz yıl çalıştı. Eş icra kurulu başkanı (Co-CEO), başkan, yönetim kurulu üyesi, yatırım direktörü, mevduat direktörü ve risk eş direktörü olarak görev yaptı.

Merkezi ABD’de bulunan mücevher şirketi Tiffany & Co’da iki yıl yönetim kurulu üyeliği yaptı.

2022 yılında Fortune 500’de yer alan küresel finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan’ın yönetim kuruluna katıldı.

40 yaşın altındaki tek kadın unvanı

San Francisco Business Times’ın 2018’deki araştırmasına göre, Amerika’nın en büyük 100 bankasında başkan veya CEO unvanına sahip 40 yaşın altındaki tek kadın oldu.

Aynı yıl San Francisco Business Times’ın “40 Yaş Altı 40 Listesi” ile Crain New York Business’ın “40 Yaş Altı 40 Listesi”nde yer aldı.

2019 yılında da Crain’s’in “Bankacılık ve Finans Sektöründe Önemli Kadınlar Listesi” ile American Banker’ın “İzlenmesi Gereken Kadınlar Listesi”ne girdi.

Bankacılık, yatırım, risk yönetimi, teknoloji ve dijital inovasyon konularında uzman olan Erkan, Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finansal Mühendislik Bölümü Danışma Konseyi’nde de görev yapıyor.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok