DünyaEkonomiTürkiye

Merkez Bankası savaşları…

2021 yılı pandemi sürecinin de etkisiyle neredeyse tüm ülke merkez bankalarının düşük faiz ve genişleme politikası izlediği bir süreçti. 2022 yılı ise artan enflasyon neticesinde bu sefer neredeyse tüm dünyanın faiz artırdığı bir yıl oldu. 2023 yılının ise çok ortada ve karışık bir yıl olacağını daha önceki yazılarımda ifade etmiştim. Henüz yeni yılın 18.gününde olmamıza rağmen bu söylediğimin bir provasını yaşıyor sayılırız.

Bugün sabaha karşı Japonya Merkez Bankasını takip ettik. Banka, Aralık ayındaki toplantıda sürpriz bir şekilde 10 yıllık Japon tahvil getirilerinin yüzde 0,25 yerine yaklaşık yüzde 0,5’e kadar yükselmesine izin vereceklerini açıklamıştı. 2022 yılının tamamını yüksek enflasyona rağmen hiçbir politika değişikliği yapmadan geçiren Japonya’nın böyle bir karar alması piyasalarda sert hareketlere neden olmuş ve USDJPY paritesi sert düşmüştü. Aralık ayında böyle bir karar alındıktan sonra bugünkü toplantı öncesinde piyasalarda tahvil getirilerinin tavanını biraz daha yükseltmesi ve tahvil alım programını kademeli düşürmesi beklentisi oluştu. Fakat banka yine sürpriz bir şekilde suya sabuna dokunmadı. Bu kararın ardından JPY’de ve küresel faizlerde baskı gördük.

Dün akşam saatlerinde Bloomberg’de çıkan bir haberde ise ECB yöneticilerinden birinin, ECB’nin 50bps yerine 25bps faiz artıracağına yönelik bir ifadesi oldu. Bu haber ise EUR üzerinde baskı yarattı.

Değerli JPY Japonya’nın, değerli EUR, Avrupa’nın işine gelmez. Bu nedenle kurlar yükseldikçe bu tarz müdahalelerle yükselişlerin sınırlanması istenecektir.

Tabii diğer tarafta da Fed var. Her ne kadar o taraf biraz suskun gözükse de onlar da bir noktada topa gireceklerdir. Aralık ayında 9 üyenin 2’sinin faiz artırımını istemediği İngiltere Merkez Bankası da enflasyondaki gerilemeyi bahane edip faiz artırım hızında yavaşlama veya gelecek aylara yönelik beklentilerinde aşağı revize yapabilir.

Özetle bu yıl çok karışık bir yıl olacak. Fiyatlamalara bakarsanız zaten bunu şimdiden görebilirsiniz. Bir gün yükselen enstrümanlar ertesi gün aynı şekilde düşüyor veya tersini de düşünebilirsiniz.

Bu yıl her merkez bankasının kendi derdine düştüğü ve merkez bankası savaşlarının olacağı bir yıl olacaktır.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok