DünyaEkonomi

Ne yardan ne serden…

Dün akşam 2022 yılının son Fed toplantısını takip ettik. Faizler piyasa beklentisi dahilinde 0.50 puan artırıldı. Fed’in faiz artırım hızında 0.75 puandan 0.50 puana yöneleceği bir süredir bilinen ve fiyatlanan bir durum olduğu için piyasa bu duruma tepki vermedi.

Üç ayda bir yayınlanan ekonomik projeksiyonlarda ise Fed üyelerinin 2023 yılına yönelik enflasyon ve faiz beklentilerinde yukarı yönde revizyon yapmalarını önemli görüyorum. Enflasyon her ne kadar son aylarda gevşiyor olsa da Fed tarafının enflasyondaki bu gevşemeyi henüz tam olarak pozitif değerlendiremediklerini düşünüyorum. Bu nedenle enflasyon riski devam edecektir ve Fed 2023 yılında da faiz artırımlarına devam edecektir.

Fed Başkanı Powell ise yaptığı konuşmada, daha alınacak uzun bir yol olduğunu söylerken sıkı politikada kalmaya devam edeceklerini tekrar vurguladı. Powell’dan nispeten şahin diyeceğimiz söylemler geldi. Fakat piyasaları çok fazla bozmamak için enflasyonun seyrine göre faiz konusundaki beklentilerini aşağı çekebileceklerini de ekledi. Yani Powell her zaman olduğu gibi ne yardan vazgeçti ne serden…

Piyasa fiyatlamalarına baktığımızda majör borsaların Powell’i şahin bulduğunu ve buna paralel olarak negatif fiyatlama yaptığını söyleyebiliriz. Borsalarda dün ve bugün aşağı yönde kuvvetli harekeler var. 10 yıllık faizler %3.50 civarında yatay kalırken, ons altın ise aşağı yönde hareket etti. Dün baskı altında kalan dolar endeksi ise bugün yukarı tepki veriyor. Kısacası piyasa dinamiklerinde de karışık bir seyir söz konusu.

Bugün İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları’nın faiz oranlarını alacağız. İki merkez bankasından da 0.50 puan artırım bekleniyor. Burada ECB Başkanı Lagarde’in resesyon riskine vurgu yaparak nispeten güvercin bir tonda konuşma yapmasını bekliyorum.

Dolar endeksinde 102 bölgesi yükselen trend desteği olarak izlenmelidir. Bu bölge üzeri kalındığı sürece küresel bazda yeniden USD’ye olan talebin artış göstereceğini düşünüyorum. Majör borsalarda ise negatif beklentim devam ediyor. Dönem dönme yükselişler yaşansa da bu tarz hareketler satı fırsatı vermeye devam edecektir.

 

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok