EkonomiFinansTürkiye

Nerede O Eski TCMB Toplantıları…

Dolar kuru Mart ayının ilk haftasından bu yana gündemimizde pek yer almıyor. Dar bir bant aralığında seyreden dolar kurunun grafiğine baktığımızda sabit kura geçilmiş gibi bir durum var. Küresel bazda pozitif veya negatif anlamda oynaklık yaşanmasına rağmen dolar kuru bu süreci neredeyse hareket etmeden geçirdi.

Tabii bu tarz bir hareketsizlik ne sağlıklı ne de sürdürülebilir bir durumdur. Piyasanın doğal akışına aykırı müdahaleler eninde sonunda daha kötü sonuçlara neden oluyor. Bunu yıllardır test ediyoruz.

Yarın TCMB faiz kararı gelecek. Benim düşüncem faizlerin %14’te kalması yönünde. Genel piyasa beklentisinin de bu yönde odluğunu görüyorum. Genelde TCMB haftasında ‘’faiz artarsa ne olur’’ soruları çok geliyor. Buradan cevabımı vereyim; hiçbir şey olmaz. Resmi enflasyon %61 seviyelerindeyken, hissedilen enflasyon %100’ün üzerindeyken TCMB ne kadar faiz artırabilecek ki etkisi olsun. Bu nedenle yarınki toplantının geçtiğimiz toplantılara benzer şekilde sönük geçmesini bekliyorum.

Sektöre ilk girdiğim yıllarda TCMB toplantılarını ve özellikle yayınlanan politika metinlerini detaylı bir şekilde okur ve yorumlarımızı yapardık. Fakat son yıllarda bunu bıraktım. Sadece yüzeysel olarak faiz kararına bakıyorum. Politika metnine bakmaya hiç gerek yok çünkü orada yazılanların piyasa açısından bir öneminin olmadığını düşünüyorum.

Dolar kurundaki bu yataylık daha ne kadar devam eder açıkçası bir fikrim yok. 1 hafta, 1 ay 3 ay… Normal bir piyasa olmadığı için yapılacak tüm analizler burada eksik kalacaktır. Normal bir piyasa varmış gibi davranırsak şöyle bir analiz yapabiliriz. Fed’in bu yıl içerisinde agresif şekilde faiz artıracağına dair beklentiler ve 9 trilyon dolar civarındaki bilançosunu hızlı bir şekilde küçültme beklentileri hem ABD faizlerini hem dolar endeksini güçlü tutuyor. Bu durum faiz artırmayan veya benzerlerine göre düşük reel getiri sunan ülkeler için sıkıntılı bir süreci gösteriyor. Yurtiçinde ise yüksek enflasyonun gelecek aylarda da devam etmesi beklenebilir. Bu aşamada TL’nin reel getirisi zaten yok, fakat negatif tarafta daha ne kadar ilerler konusunu tartışabiliriz.  En nihayetinde dolar kurunda yukarı yönde riskin kısa vadede olmasa da orta-uzun vadede devam edeceğini düşünüyorum.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok