DünyaEkonomi

Piyasalar 2023’e Hareketli Başladı

Piyasalar yeni yıla hareketli bir şekilde başladı. Dün sert değer kazanan dolar endeksi, bugün değer kayıpları yaşarken, 10 yıllık faizlerde ise baskı görüyoruz. Borsalarda ise bir aşağı bir yukarı dalgalanma söz konusu.

2021 yılında düşük faiz ortamında yüksek risk iştahı görmüştük. 2022 yılı ise tam ters şekilde yüksek faiz ve düşük risk iştahı ile geçti. Bu yılın ise karışık bir yıl olacağını önceki yazılarımda paylaşmıştım.

Bu yılın ana başlıkları enflasyon ve resesyon olacaktır. Enflasyon konusunda henüz tam bir iyimserlik oluşmasa da doğalgaz ve petrol tarafında yaşanan düşüşler enflasyon beklentilerini aşağı çekebilir. Bu durum piyasa faizlerindeki yükselişleri sınırlayabilir.

Diğer taraftan resesyon riskinin de yakın takip edilmesi gerekiyor. Özellikle Avrupa ekonomilerinden gelecek öncül veriler resesyon endişelerinin artıp azalması konusunda piyasalar yön verecektir.

Yukarıda bahsettiğim gibi bu yıl, karışık trendlerin oluşacağı bir yıl olacaktır. Dolar endeksinde Mayıs 2021 döneminden gelen bir yükselen trend izliyorum. Bu trendin destek noktası 102.50’den geçiyor. Bu trend üzeri kalınması DXY pozitif harekete neden olabilir. DXY’nin pozitif kalması ise riskli varlıklar için negatif olacaktır.

Geçen hafta %3.90 üzerini test eden ABD 10 yıllık faizleri ise %3.69’a kadar geriledi. Burada %3.60/%3.50 bandının destek olarak izlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu banttan bir yükseliş hareketi gelebilir.

Majör borsalarda ise yine karışık bir durum var ABD Borsaları baskı altında kalırken, Dax endeksinin burada pozitif ayrışma yaşadığını görmekteyiz. Teknoloji firmalarında yaşanan sıkıntılı durum, Nasdaq endeksinin negatif ayrışmasına neden olmaya devam edebilir.  Aynı zamanda S&P endeksinde de genel görünümün zayıf olduğunu, yaşanabilecek yükselişlerin piyasaya satış fırsatı verebileceğini düşünüyorum.

 

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok