Piyasalar bir aşağı bir yukarı…

Küresel piyasalar için gelecek hafta önemli gelişmeler yaşanacak. 1 Şubat’ta Fed, 2 Şubat’ta ECB ve BoE toplantılarını takip edeceğiz. Bunlara ek olarak 3 Şubat’ta da ABD istihdam verileri açıklanacak. Bu gelişmeler piyasada hem yüksek oynaklık yaratacaktır hem de kısa vadedeki belirsizliği ortadan kaldıracaktır.

Bu gelişmeler öncesinde piyasalarda bir aşağı bir yukarı dalgalanma görmekteyiz. Sabah yukarı giden enstrümanlar akşam saatlerinde düşüş yaşayıp, ertesi sabah yeniden yükseliyor. Bu aşamada piyasalarda net bir hareket yerine kısa vadeli seviyeler takip edilerek fırsatlar değerlendirilmelidir. Merkez bankalarına yönelik beklentilerimizi gelecek haftaki yazımızda detaylandıracağız.

Bugünkü yazımızda piyasadaki önemli teknik seviyelere dikkat çekmek istiyorum. İlk grafiğimiz dolar endeksine ait. Bu hafta bir aşağı bir yukarı dalgalanan dolar endeksi aslında günlük bazda yatay hareketler sergiliyor. Burada iki kritik seviye mevcut. Yukarıda 103.00, aşağıda 101.00 seviyeleri yakın izlenmelidir. Fed ile birlikte 103.00 üzeri bir hareket gelmesi, dolar endeksinin daha da güçleneceğine yönelik sinyaller verecektir. Bu aşamada 101.00 üzerinde kalınmasını pozitif değerlendiriyorum.

İkinci grafiğimiz ise 10 yıllık faizlere ait. Geçen hafta %3.30 bölgesine kadar inen faizler hızlı bir toparlanmayla birlikte bu hafta %3.55’i gördü, ardından yine gevşedi. Burada da %3.30 üzerinde kalınıp kalınmayacağı önemli olacak. Aynı zamanda yukarıda %3.60 bölgesi kritik bir eşik. Bu bölge geçilirse yükselişler ivme kazanabilir.

Son olarak son dönemde ilgi odağı olan ons altını değerlendirmek istiyorum. Ons altında mevcut durumda teknik sıkışma izliyoruz. Kabaca son 5 işlem gününde dönüp dolaşıp aynı seviyelerden işlem gören bir altın izliyoruz. Burada önümüzdeki hafta yaşanacak gelişmeler kritik olacaktır. Dolar endeksinin 103.00, 10 yıllık faizlerin %3.60’ı geçtiği senaryoda ons altın baskı altında kalabilir. Bu eşikler geçilmediği sürece ons altın pozitif kalacaktır. Teknik olarak kısa vadeli bakış açısıyla yukarıda 1950 seviyesi direnç, aşağıda 1900 seviyesi destek olarak izlenmelidir. Fed’e kadar bu seviyeler arasında sıkışma görebiliriz. Önümüzdeki hafta gelecek kırılımlara dikkat etmek gerekiyor.

 

 

Exit mobile version