Küresel risk iştahında son dönemde önemli düşüşlerin olduğunu görüyoruz. Bu düşüşlerin en büyük sebebi, küresel faizlerin artması ve büyümelere yönelik endişeler. Burada özellikle Fed beklentileri önemli bir rol oynuyor.

Yükselen enflasyonun önüne geçebilmek için Fed Mart ayında faiz artırım sürecine başlamış ve bu ay 50bps faiz artırımı yaparak bunu sürdürmüştü. Piyasa beklentileri ve Fed tarafından gelen mesajlara baktığımızda Haziran ve Temmuz aylarında toplam 100bps faiz artırımı bekleniyor. Bu beklentilerin piyasalarda bir süredir fiyatlandığını görmekteyiz. Bu neticece dolar endeksi güçlenirken, riskli varlıklar ise baskı altında kaldı.

Dönem dönem bazı Fed üyeleri 75bps faiz artırımının masada olduğunu söylese de ben bunun gerçekleşeceğini düşünmüyorum. Hem küresel bazda artan büyüme endişeleri hem de ABD’nin ilk çeyrek büyümesinin daraldığını düşünürsek beklentilerden fazla bir faiz artırımı geleceğini düşünmüyorum. Fed sözlü iletişimi en iyi yapan merkez bankalarından biri olduğu için piyasaları hazırladığı süreçten farklı bir adım atmayacaktır.

Geçen yılın son çeyreğinden bu yana bu yılın dolar endeksi yılı olacağını ve riskli varlıklar için bu dönemin zor geçeceğini savunan birisiyim. Kasım 2021’den bu yana gelen fiyatlamalara baktığımızda dolar endeksinde pozitif trend, riskli varlıklarda ise negatif trend görmekteyiz. Gelinen süreçte ise fiyatlamalarda bir durulma ve nefes alma beklentim mevcut. Fakat bu beklentimin kısa vade beklenti olduğunu belirtmem gerekiyor. Yıl içerisinde dolar endeksindeki düşüşlerin alış, riskli varlıklardaki yükselişlerin ise satış fırsatı vermeye devam edeceğini düşünüyorum.

Piyasalarda nefeslenme için Fed beklentilerinin nispeten azalması veya en azından artmaması gerekiyor. Burada enflasyon ve büyüme tarafı önemli olacaktır. Bugün açıklanacak olan enflasyon verileri ve gelecek haftalardaki büyümenin öncül verileri zayıf seyrederse Fed’in beklenenden daha agresif olma ihtimali de azalacaktır. Bu durum da bir yerde piyasaları pozitif etkileyecektir.

Bu haftaki yazımda dolar endeksini ve Bitcoin’i teknik olarak inceleyeceğiz.

Dolar endeksi son iki haftada oldukça belirsiz bir görünüm sergiliyor. 103.80/104.00 direnç bölgesine yapışık şekilde duran dolar endeksi ne yükseliyor ne aşağı geliyor. Ben bu tarafta açıkçası bir yorulma olduğunu düşünüyorum. Bu aşamada dolar endeksinde aşağı yönde bir düzeltmeye ihtiyaç olacaktır. Özellikle 102.30 bölgesi altına gelebilecek dolar endeksinde düzeltmenin daha hızlı olacağını düşünüyorum.

Bitcoin tarafında ise ABD borsalarına paralel şekilde baskı yaşanıyor. Fakat gelinen süreçte son 1.5 yılın önemli destek bölgesinin test edildiğini görmekteyiz. Her ne kadar yukarı yönde güçlü bir hareket beklentim olmasa da 29.000 destek bölgesi üzerinde kalınması durumunda bir toparlanma beklentim mevcut. Yukarıda trend kırılımının geldiği bölge olan 38.500 önemli olacaktır. Bitcoin’de negatif görünüm 29.000 altında derinleşebilir. Bu nedenle gelebilecek kırılmalara karşı temkinli olunması gerekiyor.