Son iki haftadır piyasalarda çok sert fiyatlamalar görmekteyiz. Dolar endeksi en son pandemi başladığında görülen en yüksek seviye olan 103’e yaklaşırken, riskli varlıklardan ise çıkışların hızlandığını görmekteyiz. Bu hareketlerin en önemli sebebi Fed’e yönelik beklentiler.

Piyasalarda Fed’den Mayıs, Haziran ve Temmuz toplantılarında toplamda 1.5 puan faiz artışı bekliyor ve bunu fiyatlara yansıtıyor. Buna ek olarak hızlı bir bilanço küçültme programının da fiyatlandığını söyleyebiliriz.

Son 6-7 aydır yaptığım yorumlarda dolar endeksi için pozitif, riskli varlıklar için negatif görüş bildiriyorum. Yaşanan bu hareketler yön açısından doğru fakat hız açısından anormal olduğunu düşünüyorum. Özellikle dolar endeksinin aralıksız bir şekilde her gün üzerine koyarak gitmesi piyasalardaki dengeleri bozdu. Fed toplantısına kadar piyasalarda endişeli fiyatlamaların sürebileceğini fakat Fed toplantısından gelecek 50bps faiz artırımının ardından piyasalarda bir süreliğine toparlanma olabileceğini düşünüyorum.

Burada özellikle Fed Başkanı Powell’in yaklaşımı önemli olacaktır. Çünkü verilen agresif sıkılaşma mesajları piyasalarda endişeleri artırıyor. Buna devam mı edecekler yoksa piyasaları rahatlatmak için agresif söylemleri mi yumuşatacaklar bunun önümüzdeki hafta göreceğiz.

Fakat her ne olursa olsun yılın geri kalan döneminde dolar endeksi güçlü kalmaya, riskli barlıklar ise zayıf kalmaya devam edebilirler. Bu nedenle dolar endekslindeki düşüşler alış, riskli varlıklardaki yükselişler ise satış fırsatı verebilir.

Aşağıdaki ilk grafik dolar endeksine ait. Görüldüğü gibi yükselişler çok hızlı bir şekilde geldi ve göstergeler aşırı alıma dair sinyal veriyor. Genelde bu tarz aşırı alım bölgelerine gelindiğinde birkaç gün sonrasında dolar endeksinde geri çekilmeler yaşandığını görmekteyiz. Seviye olarak ise 103.00/103.800 bandı direnç olarak izlenebilir. Artık bu bölgeden bir aşağı yönde düzeltme gelmesi beklenebilir.

İkinci grafik ise piyasanın Fed toplantılarına dair faiz beklentilerini gösteriyor. Görüleceği gibi piyasalar gelecek üç toplantıda da 50’şer baz puan faiz artırımını fiyatlıyor.