DünyaEkonomiTürkiye

Piyasalarda bahar havası kısa sürebilir…

Piyasalarda bu hafta risk iştahının yüksek seyrettiğini ve piyasalarda toparlanma olduğunu görmekteyiz. Ben bu yükselişleri bir piyasa düzeltmesi olarak görüyorum.

Geçen hafta 0.9540’a kadar gerileyen EURUSD paritesi 1.0000 seviyesine, geçen hafta 1.03 bölgesine kadar gerileyen GBPUSD paritesi 1.15 seviyesine, geçen hafta 1615 dolara kadar gerileyen ons altın ise 1730 dolar seviyesine kadar yükseldi. Bunlara ek olarak majör borsalarda da yukarı hareketler oldukça güçlüydü.

Piyasalardaki bu toparlanmanın altında yatan sebep, Pazartesi günü ABD’den gelen ISM imalat verisinin Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyesinde açıklanmasıydı. Bu zayıf verinin ardından Fed’in Kasım ayında 75bps yerine 50bps artırım yapacağına yönelik beklentilerin artış gösterdiğini gördük. Bu kapsamda dolar endeksi ve tahvil faizlerindeki düşüşler piyasalara pozitif yansıdı.

Ben bu pozitifliğin kısa süreceğini ve risk iştahının yeniden düşeceğini düşünüyorum. Çünkü Fed’in asıl önceliği enflasyon olmaya devam edecektir ve enflasyon konusunda hiçbir iyimserlik yok. Hatta bunun aksine, petrol tarafında yaşanan yükselişler ve daha yukarısı için potansiyelin olması enflasyon beklentilerini de yukarı yönde etkileyecektir. Hal böyle olunca Fed faiz konusunda geri adım atmayacaktır. Zaten Fed tarafından gelen açıklamalarda önceliklerinin enflasyon olduğunu, büyüme ve istihdam tarafını bir süre gözden çıkaracaklarını biliyoruz.

Ben Fed’in Kasım ayındaki toplantıda 75bps faiz artırım yapacağını düşünüyorum. Bu nedenle piyasalardaki iyimserlik de bir yerde tersine dönecektir. Cuma günü gelecek olan istihdam verilerini de takip etmek önemli olacaktır.

Bu aşamada dolar endeksi ve 10 yıllık faizlerin teknik görünümünü takip etmek, tüm piyasayı analiz etmek için büyük öneme sahip. Aşağıdaki grafikte görüleceği gibi dolar endeksinde ana trend pozitif kalmaya devam ediyor. Bu son günlerde yaşanan düşüşün, kanal direncinden gelen bir teknik düzeltme olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle dolar endeksi geri çekildikçe 107.50 desteği üzerinde alım talebinin artmasını beklerim.

10 yıllık faizlerde ise %4 seviyelerinden hızlı bir düzeltme geldi. Fakat bu düşüşler %3.50 üzerinde yavaşladı. Burada da %3.50 üzerinde kalınması risk iştahı için negatif olacaktır.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok