DünyaEkonomiTürkiye

Piyasalarda risk iştahı yeniden düşüşte…

Bu hafta ABD’den gelen enflasyon verilerinin ardından piyasalarda risk iştahının düştüğünü görmekteyiz. Özellikle enerji ve gıda fiyatlarından arındırılmış olan çekirdek enflasyonun %6.3 gibi önemli bir seviyeye yükselmesi piyasalarda endişeleri artırdı. Bunun ana sebebi ise Fed’in faiz artırım sürecine kuvvetli adımlarla gideceğine yönelik artan beklentiler.

Önümüzdeki hafta yapılacak olan Fed toplantısında 75bps faiz artırımı kesinleşirken, 100bps artırımı da fiyatlara girince risk iştahı sert düşüş gösterdi. Fed’in 75 veya 100bps artırım yapması bu aşamada önemli olmayacaktır. Asıl önemli olan nokta faiz beklentilerinde bir gevşeme olup olmayacağıdır. Mevcut konjonktürü düşündüğümüzde bu konuda bir pozitif beklenti veya gevşeme oluşması zor gözüküyor. Hal böyle olunca dolar endeksi ve tahvil faizleri yukarı giderken, riskli varlıklar ise baskı altında kalıyor. Fed’in sadece faiz artırımı yapmadığını, her ay bilanço daraltımı yaptığını da unutmamak gerekiyor.

Piyasaların rahat bir nefes alabilmesi için öncelikle enflasyon konusunda iyimserlik sağlanması gerekiyor. Bu sağlanırsa faiz beklentileri gevşeyecektir ve bu durum piyasalar pozitif yansıyacaktır. Fakat henüz majör anlamda bir iyimserlik bulunmuyor. Burada Rusya-Ukrayna-Avrupa gelişmeleri yakın takip edilmelidir. Benim kişisel görüşüm yıl sonuna kadar olan sürece pozitif bir majör gelişme olmayacağı özellikle kış aylarında daha zor bir piyasa yapısı olacağı yönündedir.

Yukarıdaki gelişmeler neticesinde piyasalar için önemli enstrümanlardan olan EURUSD, Ons altın ve Nasdaq endeksini değerlendirelim.

EURUSD paritesinde zayıf görünümün süreceğini düşünüyorum. Parite ara ara yukarı hareket yapıyor fakat uzun süredir söylediğim gibi ana yön aşağı olduğu için bu tarz yükselişler piyasaya satış fırsatı vermekten öteye gitmiyor. 1.0200 ve 1.0350 parite için izlediğim önemli eşikler. Bu bölgeler alıtnda kalındığı sürece yön aşağı olacaktır ve yükselişler satış fırsatı vermeye devam edebilir. Aşağıda 0.9870 bölgesi izlenebilir.

ABD 10 yıllık faizlerin yeniden %3.50 bölgesine yaklaşması ve yukarı yönde potansiyelinin sürmesi, ons altını baskı altında tutuyor. Son 2.5 yılın destek seviyesi olan 1680 bölgesinde bir kırılım yaşandı. Bu aşamada ons altında baskının sürmesini bekleyebiliriz. Kısa vadede 1680, geniş resimde 1750 altında kalındığı sürece görünüm zayıf kalacaktır. Aşağıda 1620 bölgesi izlenebilir.

Nasdaq endeksinde de sert düşüşler görmekteyiz. Özellikle 12.850 seviyesinden gelen satışlar önemliydi. Ana resimde 12.850 altında kalınması görünümün zayıf seyretmesini destekleyecektir. Ara ara gelebilecek tepki yükselişleri ise satış fırsatı vermeye devam edebilir. Aşağıda önce 11.400, ardından 10.900 seviyelerini izleyebiliriz.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok