Piyasalarda Son Durum’da bu bölüm, Bengisu Soylu'nun konuğu Finanskolik Yazarı-Stratejist Rıdvan Baştürk oldu.

Programda, TCMB’nin açıkladığı yılın ilk faiz kararı, borsa ve TL mevduat bazında piyasalarda yatırımın geleceği, petrol fiyatları, kripto paralar ve Fed piyasaları nasıl etkiler gibi konular değerlendirildi.

Programın başında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) aldığı 250 baz puan faiz artış kararı üzerine konuşuldu. Finans piyasalarında hangi yatırım araçlarının öne çıkabileceği ve TL mevduat ile borsa hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. Baştürk, son dönemde jeopolitik gelişmelerin etkilediği petrol fiyatlarında yönün ne olabileceği üzerine önemli ayrıntılara değindi. Programın sonunda ise konuğumuz, Fed’in faiz kararının piyasaları nasıl etkileyebileceği ve kripto para piyasasındaki son durum üzerine görüşlerini belirtti.

Merkez Bankası faiz kararı değerlendirmesi

Rıdvan Baştürk, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faizi yüzde 45 seviyesine çıkararak artık faiz artırım sürecini sonlandırdığını söyledi. Enflasyonda tekrardan yukarı yönlü bir risk olduğunu düşündüğünü ve bunun en büyük gerekçelerinden birinin kurdaki yükselişler olduğunu ifade etti.

Piyasalarda yatırımın geleceği, borsa, TL mevduatı

Rıdvan Baştürk, bankaların verdiği mevduat faizlerinin neredeyse 10 puan birden düştüğünü, faizlerin 50-51-52 seviyelerinden 35-40 seviyelerine indiğini, mevduat faizinin aşağı gelmesiyle insanlar için de cazibesinin gittiğini belirtti. Baştürk, “Borsa İstanbul’da trend olarak enflasyon ve kur yükseldiği sürece, reel getiri olmadığı sürece, Borsa İstanbul da ilgi çekmeye devam edecektir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Kripto para piyasasında son durum

Baştürk, Kripto para piyasasının özüne döndüğünü, son bir aylık sürece bakıldığında ETF onayı öncesi kuvvetli yükselişler, ETF kararı sonrası 49 bin dolar seviyesine bir yükseliş ve oradan da 38-39 binlere hızlı bir düşüş yaşandığını gördüğümüzü belirtti. Kripto piyasasının oynak bir piyasa olduğunu ve gelişmelerden daha çok etkilenebildiğinden ve kripto paraların dengeyi bulmaya çalıştığını düşündüğünü ifade etti.

Bengisu Soylu ve birbirinden değerli uzman konukları, her bölüm öne çıkan başlıkları ve piyasalara yön veren verileri değerlendiriyor; finans dünyasından önemli haberleri ve ekonomi gündemini ekrana taşıyor.

Yayının tamamını izlemek için: