DünyaEkonomiTürkiye

Piyasalarda yükseliş devam eder mi?

Küresel bazda son günlerde risk iştahının pozitif seyrettiğini görüyoruz. Majör borsalarda Aralık ortası ile Ocak ilk haftası arasında yaşanan düşüşlerin telafi edildiğini söyleyebiliriz. Burada Fed’in faiz artırım sürecinde yavaşlama beklentisi önemli rol oynuyor.

Fed zaten 75bps faiz artırımını bırakarak 50bps’ye geçmişti. Burada FOMC toplantısından bir diğer toplantıya kadar geçen sürede gelecek veriler piyasalarda yol gösterici olmaya devam edecektir.

Dün gelen Aralık ayı enflasyon verileri piyasa beklentilerine paralel açıklandı. Her ne kadar manşette aylık bazda %0.1 düşüş olsa da çekirdek enflasyonun %0.3 artış gösterdiğini gördük. Manşet enflasyonun içerisinde enerji fiyatları olduğu için petroldeki oynaklık o tarafı aydan aya dalgalandıracaktır. Burada daha çok çekirdek enflasyonun seyrine bakmak gerekiyor ki orada güçlü duruş devam ediyor.

Fed enflasyonda henüz tam anlamıyla rahatlama sağlandığını düşünmüyor. Bu nedenle faiz artırım süreci devam edecek fakat burada artırım miktarı piyasalarda kısa vade için önemli olacaktır.

Şubat ayı başındaki toplantıda 50bps yerine 25bps artırım gelmesi bekleniyor ve bu fiyatlama neticesinde dolar endeksinde baskı, riskli varlıklarda toparlanma görüyoruz. Bu pozitif yapı biraz daha sürebilir. 10 yıllık faizlerde %3.30, dolar endeksinde 101.00 seviyelerine doğru kısa vadede baskı devam edebilir. Fakat yılın genelini düşündüğümüzde yüksek faiz oranının yıl boyu kalmasını bekliyorum.

Özellikle riskli varlıklardaki bu yükselişin henüz bir trende dönmesi zor gözüküyor. 25bps faiz artırımı piyasalarda pozitif katalizör beklentisi yaratsa da küresel resesyon endişesi, yüksek enflasyon ve faiz artırım süreçleri bitmedi. Bu nedenle yükselişlerin kalıcılı olmasından ziyade piyasalara satış fırsatı vereceğini düşünüyorum. Rüzgâra kapılmak yerine gün gün piyasaları gözlemlemek gerekiyor.

 

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok