DünyaEkonomi

Piyasaların Baharı Kısa Kalır

 

Piyasalarda dün akşamki Fed toplantısının ardından pozitif hareketlerin ön planda olduğunu gördük. Peki bu bahar havasının devamı gelir mi sorusuna cevap arayalım.

Yaklaşık bir aydır piyasada ana gündem Fed beklentileri ve buna yönelik fiyatlamalardı. Fed’in 0.50 puan faiz artışı yapacağı piyasalar tarafından sindirilmiş ve fiyatlanmıştı. Bunun üzerine 0.75 puan faiz artışı gelebilir mi sorusu gündeme düşünce bir ekstra fiyatlama daha gördük ve bu durum dolar endeksini 2022 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkardı. Fakat ABD’den gelen 1.çeyrek büyüme verisinde yaşanan daralma, öncül göstergelerdeki zayıflık ve istihdam verilerine yönelik negatif beklentiler bir anda ortaya çıkınca 0.75 puan beklentileri bir anda ortadan kalktı. Fed öncesi yaptığım yorumlarda Fed’in bu yıl hiçbir toplantıda 0.75 puan gibi çok güçlü bir faiz artırımı yapmasını beklemediğimi ifade etmiştim.

En nihayetinde Fed dün akşam beklentileri karşılayarak 0.50 puan faiz artırımına gitti. Bu durum fiyatların içerisinde olduğu için dolar endeksinde kar satışı riskli varlıklarda ise alım gördük. Buna bir de bilanço daraltım programına 95 milyar dolar ile değil 47.5 milyar dolar ile başlanacağının açıklanması eklenince hareketler hızlandı. Fed Başkanı Powell ise 0.75 puan artırımın ihtimal dahilinde olmadığını fakat gelecek toplantılarda 0.50 puan artırımlara devam edeceklerini söyledi.

Tabii bu beklentiler günden güne, haftadan haftaya değişiklik gösterecektir. Özellikle ABD’de büyüme ve istihdama yönelik verilerde zayıflama devam ederse Fed biraz frene basacaktır. Fakat frene basarsa önceliği olan enflasyonu durdurma konusunda geri kalır. Kısacası Fed’i zor bir süreç bekliyor. Fakat sözlü iletişimi çok kuvvetli olduğu için bu süreci sürpriz adımlar atmadan piyasaları hazırlayarak geçireceklerdir.

Gelişmiş ülke merkez bankaları içerisinde en kuvvetli adımları Fed atıyor. Diğer ülkelerin kendi dinamiklerinde yaşadıkları problemler nedeniyle Fed kadar agresif olamadıklarını görüyoruz. Bu durum bu yılın genelinde bu şekilde devam edecektir. Bu nedenle dün akşam Fed sonrası yaşanan hareketleri kısa süreli olarak değerlendirmek gerek. Sonuçta Fed öyle ya da böyle bu yıl içerisinde politika faizini yukarı çekmeye devam edecek ve 9 trilyon dolar civarındaki bilançosunu küçültecek. Diğer ülke merkez bankaları da Fed kadar agresif olmasalar da sıkılaşmaya devam edeceklerdir. Bu nedenle piyasada yaşanan bahar havasının yıl geneline yayılma ihtimalini düşük görüyorum. Bu beklentim bugün oluşan bir durum değil. Geçen yıl Kasım ayından bu yana dolar endeksi içi pozitif, riskli varlıklar için negatif görüş bildiriyorum.

Özetle bu yıl dolar endeksinde yaşanacak geri çekilmeler alış, riskli varlıklarda (borsalar ve kripto piyasası) yaşanacak yükselişler ise satış fırsatı vermeye devam edecektir. Tabii burada ilgili enstrümanların teknik görünümü yakın takip edilerek uygun bölgelerden piyasaya girilmesi gerekiyor. Buna yönelik paylaşımlarımı sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok