Politika

Seçimlerin ardından iktidar ve muhalefeti nasıl bir gündem bekliyor?

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, Millet İttifakı’nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla yarışan Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan, ipi göğüsleyen taraf oldu.

İlk turda da yarışı önde bitiren ancak, %50’nin üzerine çıkamayan Erdoğan, ikinci turda oyların %52’sinden fazlasını aldı.

Böylece ikisi cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde olmak üzere toplamda üç kez arka arkaya seçilen Türkiye tarihinin  ilk cumhurbaşkanı oldu.

Son dakika: 320 bin kişi Beştepe'de toplandı! Erdoğan'dan 'balkon' konuşmasında net mesajlar: 'Artık birleşme vaktidir, üretim ekonomisi tasarlıyoruz...'

Resmi sonuçların açıklanmasının ardından yeni kabinesini açıklaması beklenen Erdoğan’ı yeni dönemde zorlu ekonomik sorunlar bekliyor.

Muhalefet partilerinde ise parlamento seçimlerinin ardından, cumhurbaşkanlığının da kaybedilmesi nedeniyle iç hesaplaşma kaçınılmaz görünüyor.

Yeni kabine bekleniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da cumhurbaşkanlığı kesin sonuçlarının açıklanmasının ardından, seçim takvimine göre yemin edip görevine başlayacak.

Erdoğan’ın ilk işi yeni kabinesini belirlemek olacak.

Mevcut kabinede yer alan bakanlardan 15’i milletvekili seçilerek parlamentoya girdi.

Bu durum Erdoğan’ın kabinesini tümüyle yenilemesi anlamına geliyor.

Parlamentoda Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu sağlaması nedeniyle, Erdoğan’ın bazı bakanları yeniden kabineye alacağı kulislerde konuşuluyor.

İMevcut kabinesinde ağırlıklı olarak “teknokrat” isimlere yer veren Erdoğan’ın, yeni dönemde, siyaset deneyimi olan isimleri kabineye alması olası görülüyor.

Bu çerçevede “üç dönem” kuralına takıldığı için parlamentoya giremeyen bazı isimlerin yeni dönemde kabinede yer alabileceği belirtiliyor.

Kılıçdaroğlu’ndan ‘devam’ mesajı
Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından muhalefet partilerinin liderleri ağırlıklı olarak bunu bir yenilgi olarak görmedikleri, “eşit olmayan koşullarda yarışılması ve iktidarın devlet olanakları ve bu olanaklara bağlı olarak yapılan” dezenformasyon nitelikli kampanyalara bağladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu seçimden sonra da “mücadeleye devam edeceğim” diyerek, partisinin başında olacağı mesajını verdi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçmenin mesajını anlayıp gereğini yapmak gerektiğini belirtti.

Akşener, “Millet İttifakı devam eder mi“ sorusuna ise “Millet İttifakı devam eder mi?” sorusuna ise “Şu an gelişmeler çok sıcak, henüz bir şey diyemiyorum” yanıtı vermekle yetindi.

2019 yerel seçimlerinden aldığı başarılı sonuç ve cumhurbaşkanı adayı olması nedeniyle partisi içinde son derece güçlü konumda olan Kılıçdaroğlu’nun, son seçim yenilgisinin ardından aynı gücünü koruyup koruyamayacağı merak konusu.

Bu konuda önümüzdeki yaz aylarında yapılması gereken 38. Olağan Kurultay belirleyici olacak. CHP’de kesin kurultay tarihi ilan edilmedi.

Ancak normalde 2022 Temmuz’unda yapılması gereken kurultay, bir yıl ertelenmişti.

O nedenle CHP’nin kurultayını önümüzdeki Temmuz ayında yapması gerekiyor. Ancak parti yönetimi, kesin kurultay tarihini ilan etmedi. Seçimlerin ardından CHP’de de kurultay takviminin ilan edilmesi bekleniyor.

İYİ Parti Genel Başkanı seçimlerden önce Olağan Kurultay’ını 24-25 Haziran’da yapacağını ilan etti.

 

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok