DünyaEkonomi

Powell taviz vermedi

Dün akşam kritik Fed toplantısını takip ettik. Faiz beklentiler dahilinde 75 baz puan artırılarak %4’e yükseldi. Faiz beklentileri önceden fiyatlandığı için karar akşamları bir etkisi olmuyor. Daha önemli olan ise Fed Başkanı Powell’in basın toplantısında vereceği mesajlar oluyor.

Powell dün yaptığı konuşmada enflasyonun beklentilerinden yüksek seyrettiğini ve %2 hedefine düşene kadar sıkılaşmaya devam edeceklerini söyledi. Burada %2 hedefinin ulaşılması çok zor bir hedef olarak görüyorum. Fed enflasyonu aşağı çekmek için faiz artırımlarına ve bilanço daraltmaya devam ederek sıkılaşmaya net bir şekilde devam edecek.

Burada faiz artırım hızının azalacağı veya bir noktada faiz artırımının duracağı beklentileri sorgulandı. Fakat Powell bu konuda taviz vermedi. Özellikle faiz artırımlarının durması konusunda konuşmak için çok erken odluğunu ifade etti.

Tabii ki Fed her toplantıda 75bps faiz artırımı yapmayacak. Bu bir noktada azalacak ve en nihayetinde artırımlar duracak. Fakat bu durum akabinde faizlerin hemen düşürüleceği anlamına gelmiyor. Faiz artırımları durduktan sonra mevcut yüksek faiz oranları uzun bir süre piyasalar için risk teşkil edebilir.

Ben her ay gelecek istihdam ve enflasyon verileriyle birlikte faiz beklentilerinin yeniden şekilleneceğini düşünüyorum. Bugün düşündüğümüz şeyler bir ay sonra farklı boyutlarda şekillenebilir. Fakat enflasyonda özellikle çekirdek tarafta bir iyimserlik beklemiyorum. Bu nedenle faiz beklentilerinin de en azından 2023 ikinci yarısına kadar yumuşaması zor gözüküyor. Buna istihdam piyasası da güçlü bir şekilde eşlik ederse Fed güçlü sıkılaşma politikasına taviz vermeden devam edecektir.

Bir süredir dolar endeksi ve 10 yıllık faizler için yukarı yönde potansiyelden bahsediyorum. Bu görüşüm devam ediyor. Özellikle dolar endeksinin görünümü tüm piyasalar için yakın takip edilmelidir. Aşağıdaki grafikte görüleceği gibi yükselen trendin devamını izliyorum. Trend desteği olan 109 üzeri kalındığı sürece dolar endeksinde görünüm yukarı olacaktır. Bu durum risk iştahını baskılamaya devam edebilir. Ara ara düşüşler görebiliriz fakat trend bozulmadığı sürece bu düşüşlerin bir önemi olmayacaktır.

10 yıllık faizlerde de yukarı yönde ivme kuvvetli gözüküyor. Kısada %3.80, biraz geniş görünümde %3.50 üzeri kalındığı sürece yukarı potansiyel güçlü gözüküyor.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok