DünyaEkonomiFinansTürkiye

Soğuk Geçecek Bir Yaz Sezonu…

İçerisinde bulunduğumuz süreç dünya ekonomileri ve yurtiçine dair endişelerin arttığı, karamsarlığın iyice yoğunlaştığı bir süreç. Küresel bazda yaşanan yüksek enflasyon, beklenen gıda krizi, yüksek faiz ve resesyon beklentileri endişeleri artırıyor. Bu kapsamda riskli varlıklardan kaçışın sürdüğünü söyleyebiliriz.

Burada özellikle ABD ekonomisinde yaşanan gelişmeler önemli bir rol oynuyor. Enflasyonun düşeceğine yönelik henüz net bir beklenti yok, aksine yüksek enflasyonun en az 6 ay daha sürmesi bekleniyor. Bu durum Fed’i faiz artırmaya ve piyasadan USD çekmeye zorluyor. Fed tarafından gelen açıklamalarda enflasyon düşene kadar bu politikayı sürdürülecekleri ifade ediliyor. Madalyonun diğer yüzünde ise yavaşlayan hatta daralan bir ekonomi var. ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %1.4 daralmıştı. Bu hafta konut verilerinde yaşanan düşüş de ekonomide yavaşlama olduğunu gösterdi. Hem yüksek enflasyon hem ekonomide daralma beklentileri neticesinde piyasalarda endişeler her geçen gün artıyor. Bu durum riskli varlıkları baskılarken, güvenli limanları ise ön plana çıkarıyor.

Yurtdışında bu gelişmeler yaşanırken içeride de dolar kuru 16.30 seviyesini geçti. Bu hafta Süper Bono adlı bir ürünün çıkacağına yönelik yapılan spekülasyonlar dolar kurunu bir miktar aşağı çekti fakat bu spekülasyonun altı boş çıkınca TL’de kayıplar oldukça hızlandı. Yukarıda anlattığım negatif gelişmelerin üzerine bir de içeride halihazırda yaşanan yüksek enflasyon, yapılan son zamlar ile birlikte enflasyonun daha da yükseleceği beklentileri ve kurdaki yükseliş nedeniyle kur geçişkenliğinden kaynaklı beklenen yeni zamlar TL’yi iyice kırılgan yaptı. Bu süreçte ülke risk primi de tarihi rekor seviyelerinde dolaşıyor.

Hem yurtdışında hem de içeride yaşanan bu olumsuzlukların kısa sürece ortadan kalkması zor ihtimal. Orta vadede Rusya-Ukrayna barışı, TCMB politikasında köklü bir değişim gibi majör gelişmeler piyasaları rahatlatabilir. Fakat bunlara bel bağlamak yanlış olur. Bu nedenle kendimizi soğuk geçecek bir yaz sezonuna hazırlamamız en iyisi olacaktır.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok