Ekonomi

TCMB faize noktayı koydu…

TCMB dün yaptığı toplantıda faizi 250 baz puan artırarak %45 seviyesine çıkardı. Yapılan yönlendirmeye baktığımızda artık faiz artırım sürecinin sonuna geldiğimizi söyleyebiliriz. Bu aşamadan sonra enflasyon gelişilmeleri izlenerek faizlerin bir süre buralarda tutulacağını düşünüyorum. Enflasyonda olası bir iyileşmede ise faiz indirim süreci başlayabilir fakat bunun zor olacağını düşünüyorum.

Gaye Erkan göreve geldiğinde %8.50 olan politika faizi 8 toplantı sonunda %45’e yükseldi. İlk faiz artırımının geldiği 22 Haziran’da 23.30 seviyesinde olan dolar kuru ise 30.30 seviyesine geldi. Faiz 36.5 puan artarken dolar ise 7 Lira (%30) yükseldi.

Faiz yükselirken TL’nin bu oranda değer kaybetmesi belki ekonomi kurallarına ters fakat bizim için sürpriz bir durum değil. TCMB her ne kadar faiz artırsa da reel getiri konusunda cazip bir alana ulaşılamadı. Bir dönem yüksek mevduat faizi veren bankalar, ardından bu faizleri tekrar aşağı çektiler. Hal böyle olunca TL mevduatın cazibesi de bulunmuyor.

Türkiye ekonomisi için en büyük riskin kur riski olduğunu yıllardır söylüyorum. Kur yükseldiği sürece enflasyon da yükselmeye mecbur. Kaldı ki küresel petrol fiyatlarında yaşanan yükselişler ve bu durumun devam etme potansiyeli bizim için risk içeriyor.

Faiz artırım politikası doğru olsa da yeterli olmadı. Buna kamuda sıkılaşma da yeterince eşlik etmeyince mevcut durumla karşı karşıya kaldık.

Reel getirinin cazip olmaması insanları bazı arayışlara itiyor. Geçtiğimiz yıllarda ön plana çıkan gayrimenkul ve otomotiv pazarının yüksek kredi faizleri nedeniyle daralması buraya olan ilgiyi azalttı. Geriye borsa, dolar ve altın kaldığını görmekteyiz. Buraya olan ilgi mecburiyetten de olsa devam edecektir diye düşünüyorum.

Türkiye’nin kur ve enflasyon sarmalından kurtulması zor. Bunu yıllardır dile getiren biriyim. Umarım TCMB erken bir faiz indirimi gibi çok büyük bir yanlışa imza atmaz.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok