Ekonomi

TL’de kayıplar nereye varabilir…

Türkiye’de seçim sürecini atlattık. Seçim sürecinin sonra ermesinin ardından dolar kurunda yükselişler hızlandı. Bu haftaki yazımızda dolar kurundaki beklentilerimi sizlerle paylaşacağım.

Dolar kuru özellikle Eylül 2022’den bu yana çeşitli müdahaleler ile bastırılmaya çalışıldı. Bu süreçte döviz satışları, bazı ülkeler ile yapılan swap anlaşmaları, dolar alış satış arasındaki makasın artırılması vs sayabileceğimiz birçok madde ile kurun sert yükselmesinin önüne geçildi. Bunu hükümetin seçim öncesi kur şoku yememesi için yapılan bir strateji olarak görmek gerekiyor.

Fakat piyasayı sürekli olarak doğal olmayan yöntemlerle kontrol etmeye çalışırsanız bir süre sonra size daha maliyetli bir dönüşü olacaktır. İçerisinde bulunulan durum da buna bir örnek olarak gösterilebilir. TCMB faizi yüzde 8.50’ye indirdi fakat piyasa faizleri aldı başını gitti. Yanlış politikalar neticesinde hem faiz hem de kur yükseliyor.

Türkiye ekonomisi için en büyük problemin faiz değil kur olduğunu yıllardır söylüyorum. Çünkü kur yükseldiği sürece ekonomik refah da bir o kadar geriye gidiyor. Kurun yükselmesi enflasyonun en temel sebeplerinden biridir. Bu nedenle kurun yükselmeye devam etmesi sıkıntıların artmasına neden olacaktır.

Bu hafta yeni kabinenin açıklanması bekleniyor. Piyasalar ekonominin başına kimin geçeceğini merak ediyor. Açıkçası benim merak ve heyecan düzeyim minimum seviyelerde. TCMB başkanı görevden alınmadığı sürece ne değişecek?

Kaldı ki TCMB başkanı değişti diyelim. Politika faizini enflasyon oranının üzerine çıkarabilecek mi? Çıkarsa bile görevde kalabilecek mi? Yabancı yatırımcı bunca yıl yapılan yanlış politikaların ardından hiçbir şey değişmemiş gibi buraya para getirecek mı?

Bu soruların cevabını bilemiyoruz. Tek bildiğim şey bu soru işaretleri ortadan kalkmadığı sürece hiçbir şeyin değişmeyeceğidir. Olması gereken gerçek politikalara dönersek az da olsa bir umut ışığı görebiliriz. Aksi durumda olacakları ne siz sorun ne ben anlatayım.

Son olarak kurda yükseliş potansiyelinin devam etmesini bekliyorum. Burada bir seviye belirtmek kolay değil. Yine de 23/25 bandı potansiyel bölge olarak takip edebiliriz.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok