EkonomiTürkiye

TL’de Neler Oluyor?

Geçen yılı 18.65 civarında kapatan dolar kuru mevcut durumda 19.40 seviyelerinden işlem görüyor. 4.5 ayda sadece %4 yükseliş söz konusu. Yani kur ayda ortalama %1 yükselmiş. Fakat bu yükselişin önemli bir kısmı ise Mart-Nisan döneminde yaşandı.

Yükselişlerin son 1-1.5 ayda hızlanmasının en önemli sebeplerinden biri 14 Mayıs’ta yapılacak kritik seçimlere yönelik belirsizlik. Kişisel düşünceler bir yana Cumhurbaşkanlığı ve meclisteki çoğunluğu hangi ittifakın veya paritelerin alacağının belirsiz olması piyasalarda da kafa karışıklığı yaratıyor.

Seçim belirsizliğine ek olarak ekonomik dinamiklerin de giderek kötüye gitmesi insanların TL’den dövize kaçışını hızlandırdı. Örneğin Şubat ayında 12 aylık cari açık da 55,4 milyar dolar oldu. Böylelikle 12 aylık cari açık da 10 yılın zirve seviyesi kaydedildi. TCMB’nin olmayan rezervlerini konuşmanın da artık bir esprisi kalmadı. Yüksek enflasyona rağmen uygulanan düşük faiz politikasını da hiçbir faydasını görmedik. TCMB faizleri düşürürken, piyasa faizleri tam tersine yükselmeye devam ediyor. Bu negatif durumlara birçok örnek daha verilebilir.

Buradaki ana fikir hem seçim belirsizliği hem de ekonomik dinamiklerin zayıflığını gören bireysel ve kurumsalların TL’de kalma fikrine sıcak bakmayıp dövize kaçmasıdır ki normali de budur zaten.

Fakat dövize ulaşmak kolay mı ? Hiç değil. Seçim öncesi kur şoku yaşamak istemeyen mevcut hükümetin elinden geleni yaptığını söyleyebiliriz. Tabii bu elinden gelen durumu piyasaların normal akışına pek de uygun değil. Bugün banka kurlarına baktığımızda 80-85 kuruşluk bir makas söz konusu. Vergiyi de eklediğiniz de kabaca 1 lira fark oluşuyor. Yani ham fiyatı 19.40 olan 1 USD almak için 20.40 TL ödemeniz gerekiyor. Kafadan %5 zarar.

Bu durum sürdürülebilir bir durum mudur ? Tabii ki değil. Fakat en azından seçime kadar bu şekilde zorlama işler ile gideceğiz. Seçimi ister Millet İttifakı ister Cumhur ittifakı kazansın, kaybeden ilk aşamada TL olacak.

Tüm dostlarımızın Ramazan Bayramı’nı şimdiden kutluyorum.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok