DünyaEkonomi

Torunlarınıza anlatacağınız bir dolar kuru…

Uzun süredir iç tarafla ilgili bir yazı yazmamıştık. Çünkü iş piyasa analizinden siyasi analize kaydığı için söylenecek pek fazla bir şey yoktu. Fakat bazı konulara değinme vakti geldiğini düşünüyorum.

Seçim sürecine her geçen gün yaklaşıyoruz. Bu aşamada hükümetin en büyük çabalarından birinin dolar kurunda yeni bir şok yaşamamak olduğunu söyleyebilirim. Eylül ayında 18.30 olan dolar kuru çok yavaş hareketlerle 5 ayın sonunda 18.90’a yükseldi. Bu süreçte küresel bazda çok önemli gelişmeler ve fiyatlanmalar yaşanmasına rağmen dolar kuru oldukça sınırlı şekilde hareket etti. Burada hükümet ve merkez bankasının kur yükselmesine diye kuvvetli çabalarını görmekteyiz.

Her şeyi bir kenara bırakalım yaşadığımız deprem felaketinde kur tarafında bir yükseliş olmasın diye Merkez Bankası’nın 7 milyar dolar sattığına yönelik bir haber Reuters’de yer aldı. Bundan önceki dönemlerde de ciddi miktarda döviz satışı yapılarak kurun yükselmesinin önüne geçilmeye çalışıldığını biliyoruz. Fakat bunun beyhude bir çaba olduğunu ve geri dönüşünün çok daha sıkıntılı olacağını nedense bir türlü anlayamıyoruz, anlayamıyorlar.

Küresel enflasyon uzun bir süre daha bizleri meşgul edecek gibi duruyor. Yurtiçinde enflasyon baz etkisiyle gerilese de bu baz etkisi ortadan kaybolunca yeniden yükselişler başlayacak. Fakat buna rağmen TCMB’nin politika faizini (ben buna sembolik faiz diyorum) %8.5’e indirdiğini görmekteyiz. Neden sembolik faiz dediğimi kısaca açıklayayım. %19’dan başlayan faiz indirim sürecinde bankalardan çektiğiniz kredilerin maliyetlerine bakmanız yeterli olacaktır. TCMB faiz indirdikçe piyasa faizleri yukarı gitti.

Şu an insanların dolar veya altın alımı yerine borsaya yönelmeleri isteniyor. Bu da ayrı bir konu olarak incelenebilir. Yabancının olmadığı tamamen biz bize kaldığımız borsa ortamında ev, araba, dolar, altın almayı bırakıp borsada büyük kazançlar olacağı algısı yaratılıyor. Evet borsada dönem dönem güzel kazançlar elde edilebiliyor. Fakat herkesin olduğu bir yerde hiç kimsenin para kazanamayacağını da unutmamak gerekiyor. Bu nedenle yatırımları çeşitlendirip riski azaltmak faydalı olacaktır.

Yaşadığımız deprem felaketinin ilk birkaç gününde ülke olarak çok güzel bir kenetlenme yaşamıştık. Fakat geldiğimiz duruma bakıldığında eskisinden daha sıkıntılı bir kutuplaşmaya gidildiğini görmekteyiz. Bunun nedenlerini konuşabiliriz fakat burası yeri değil. Seçim Mayıs veya Haziran ayında yapılacak gibi duruyor. Bu sürece kadar ülkedeki tansiyonun düşme ihtimalini çok düşük görüyorum. Her geçen gün seçim odaklı gerginlikler devam edecektir. Bu nedenle lütfen sağ duyuyu elden bırakmayalım.

Özetle seçim sürecine kadar müdahalelerin devam edeceğini ve kur şoku yaşanmaması için çabanın süreceğini düşünüyorum. Fakat seçim sonrasında TL için durum iyi gözükmüyor. Dün sosyal medyada paylaştığımda önemli etkileşim alan dolar kuru grafiğini burada da paylaşalım. Grafiğe baktığınızda muhtemelen ömrünüzün geri kalanında bir daha göremeyeceğiniz fiyat şekillerini göreceksiniz. Alın size torunlarınıza anlatacağınız güzel bir hikaye…

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok