Kurtuluş Savaşı'nda özgürlük ve bağımsızlığı müjdeleyen 30 Ağustos Zaferi'nin 101. yıldönümü kutlanıyor.

İş dünyası 30 Ağustos için kutlama mesajları yayınladılar...

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının tarih sahnesindeki kararlılıkları, mücadeleleri bizlere, yarınlara bakarken büyük güç katmaya devam ediyor. Türk iş dünyası adına, tüm milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyorum." ifadelerini kullandı. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise "30 Ağustos Zaferi’nin mimarı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve sevgiyle anıyorum. Milletinin bağımsızlığı yolunda canlarını feda eden tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle selamlıyorum." mesajını paylaştı.

Bir çift çoraptan SİHA'lara! 

30 Ağustos'un yıldönümü, Türkiye'nin savunma sanayinde kat ettiği aşamayı da hatırlattı.

101 yıl önce zafer, Türk halkının elinde ne var ne yoksa yaptığı bağışlarla sağlanmıştı.

Bugün ise Türkiye her türlü modern silah sistemleri ve platformlarını üretip ihraç eden bir küresel savunma sanayi aktörü konumunda.

Ayağına giyecek çarığı bile olmayan Türk askerinin, yetersiz silah ve mühimmatla, son derece kıt imkanlara rağmen büyük kahramanlık göstererek kazandığı 30 Ağustos zaferinin 101’inci yıl dönümünde Türkiye artık dünyada savunma sanayiinde adından söz ettiren önemli bir güç haline gelmiş bulunuyor.

Kamu ve özel sektörü ile Türkiye; kara, deniz ve hava araçları, uzay sistemleri, ağır ve hafif silahlar, radar ve elektronik harp sistemleri vb. alanlarda ürettiği yüzlerce ürünü ile savunma sanayiinde artık dünyada adından söz ettiriyor.

Merkezi ABD’de bulunan askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından savunma satışları baz alınarak yayımlanan ve dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi kabul edilen ‘Defense News Top 100’ listesine giren Türk savunma sanayi firmalarının 2022 yılında 3 olan sayısı 2023’te 4’e yükseldi.

Geçen yıl listenin 49’uncu sırasında yer alan ASELSAN, bu yıl 47’nciliğe yükseldi ve Türk şirketleri arasında zirvedeki yerini korudu. Geçen yıl listede 67’nci sırada yer alan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) de bu yıl önemli bir yükseliş göstererek listeye 58’inci sıradan girdi. 2022’de 86’ncı sırada bulunan ROKETSAN, 2023’te 80’inci sıraya yükseldi. Listeye ilk kez giren Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş. (ASFAT) ise listenin 100’üncü sırasında yer aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Temmuz ayında 657,5 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sektörün ilk yedi aydaki toplam ihracatı, 3 milyar 35,2 milyon dolara ulaştı. Sektör, bu performansı ile toplam ihracatta yüzde 2,4 pay aldı. Savunma sanayii sektörünün 2012’de 1,3 milyar dolar düzeyinde bulunan yıllık ihracatı, 2022’de 4,4 milyar dolara ulaşmış, 2023 için 6 milyar dolar ihracat hedefi konmuştu. Sektörün 2012’de yüzde 0,8 düzeyinde bulunan toplam ihracattaki payı ilk kez 2014 yılında yüzde 1’i yakalamış ve düzenli artarak 2022 yılın tümünde de yüzde 1,9’a ulaşmıştı. Türk savunma ve havacılık sanayii sektörünün ihracatında ABD, Katar, BAE, Filipinler, Polonya, Ruanda, Hindistan, Burkina Faso, Senegal, Tunus, Pakistan ve İngiltere gibi ülkeler öne çıkıyor. Türkiye’nin ihracatında insansız hava taşıtları öne çıkıyor. Türk İHA’ları ANKA, Bayraktar TB2, AKSUNGUR ve AKINCI aralarında NATO üyesi ülkelerin de bulunduğu onlarca ülkeye ihraç ediliyor. TUSAŞ, geçen yıl Filipinler’e 145,3 milyon dolar bedelli 4 adet ATAK helikopterini teslim ederek, bir ilke imza attı.

Bu arada temmuz ayında BAYKAR, Suudi Arabistan’a AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı ihracatıyla ilgili olarak 3,1 milyar dolarlık sözleşme imzaladı. Bu da Türk savunma sanayiinin şu ana kadar tek kalemde yaptığı en büyük ihracat. Önceki rekor ise ASFAT’ın 1,5 milyar dolar değerindeki Pakistan’a 4 adet MİLGEM Savaş Gemisi ihracatıydı.

12 milyar cironun yarısı

Ankara’dan Sektördeki 276 önemli imalatçı firma ve kuruluş ile 6 kümeyi çatısı altında toplayan Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği’nin (SASAD) verilerine göre, geçen yıl sektörün elde ettiği 12,2 milyar liralık cironun yüzde 49,8’ini, sayıca yaklaşık yarıyı oluşturan Ankara’da kurulu savunma sanayi firmaları, yüzde 16,2’sini İstanbul ve yüzde 3,1’ini ise İzmir’de faaliyet gösteren firmalar gerçekleştirdi.

Sektörün toplam cirosu geçen yıl yüzde 20,05, yurt dışı satış gelirleri ise 36,32 arttı. Sektörde ürün ve teknoloji geliştirme harcamalarında yüzde 25,72’lik bir artış yaşandı. Teknoloji geliştirmede göze çarpan bu sıçrama, sektörün ithalata bağlı olduğu alanlardaki kısıtlamaları azaltma yönünde önemli bir adımı oluşturuyor.

Kendi savaş gemisini yapan 10 ülkeden biri

Kendi savaş gemisini yapan dünyadaki 10 ülkeden biri olan Türkiye, ürettiği gemilerde kullanılan silah sistemlerinden radarlara, bilgi sistemlerinden elektronik harbe kadar birçok teknolojiyi de kendisi geliştiriyor. Sektör, silahlı insansız deniz, hava ve kara araçlarında yeni ürünlerle kapasitesini sürekli artırıyor;