Çalışma hayatında herkes "Ne zaman emekli olacağım" sorusuna cevap arar ve yıllar ilerledikçe emeklilik tarihi ve alacağı maaş hesabını yapmaya başlar.

İlk emeklilik ne zaman oldu?

Emekliliğin devlet eliyle kurala bağlanması ilk kez Augustus döneminde savaşçılara emeklilik ile olmuştur.  Daha sonra İrlanda’da 8’inci yüzyılda kabile üyelerinin bakımı, 1593 yılında İngiltere’de gazilerin bakımı, 1645’te Almanya’da kilise rahiplerinin dul kalan eşlerinin emekliliği, 1667 yılında yine Almanya’da öğretmenlerin emekliliği, 1889 yılında Otto von Bismarck tarafından başlatılan devlet garantili, her konudaki çalışanları kapsayan yaşlılık ve malullük sigortası, 1908 yılında İngiltere’de yaşlılık sigortası gibi tarihi gelişmeler takip eder.

 30 Ağustos'un seçilme nedeni

Mustafa Kemal Atatürk’ün emekli olduğu 30 Haziran (1927) ülkemizde Emekliler Günü olarak kutlanıyor. Emekliler Günü ile başlayan hafta da Emekliler Haftası olarak kutlanıyor.

Türkiye Emekliler Derneği, Emekliler Haftası kutlamalarının merkezi konumunda bulunuyor.

Tüm Sivil Emekliler Derneği, Tüm İşçi Emeklileri Derneği, Tüm Subay Emeklileri Derneği ve Tüm Astsubay Emeklileri Derneği’nin bir araya geldiği Türkiye Emekliler Platformu, 30 Haziran Cumartesi Emekliler Günü kutlaması kapsamında Anıtkabir’e çıkacak.

Dernek başkan ve temsilcileri de Emekliler Haftası bağlamında konuşma ve mesajlar yayınlayacak.

30 Haziran tarihi Emekliler Günü olarak ilk 2010 yılında kutlanmaya başladı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün emekli olduğu tarih olan 30 Haziran 1927 tarihine yapılan atıfla 2010 yılında, emeklilerin varlığı, toplum sosyolojisi ve ekonomisi açısından yeri ve güncel sorunlarına dikkat çekmek, bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla resmi kutlama günü olarak kabul edildi.

Emekli olmak ya da emeklilik, kelimenin toplumdaki genel algısı yaşlılık olsa da öncelik olarak geçmişte emek veren insan olduğunun anlaşılması gerekiyor.

Emekli olmak; tecrübe ve birikimi işaret eder.

Bir insanın yetişkin birey ve meslek sahibi olarak emek vermesinin tüm hayatı boyunca devam etmeyeceği kabulü ile bu sürecin belli süre ve kıstaslarla sınırlandırılması emeklilik kavramını ortaya çıkarmıştır.

Emekli olmanın hem çalışma ve emek harcama, hem mesleki bilgi ve donanım hem de devlet – vatandaş ilişkisi üzerinden sosyal güvenlik boyutları vardır.