ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisince (OFAC) 100'e yakın yaptırım uyguladığı belirtilen açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığının da ayrıca 70'den fazla kişiyi yaptırım listesine aldığı kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşına yanıt olarak 70'ten fazla kuruluş ve kişinin maliyetle yüklendiği belirtildi.

Bu kapsamda Rusya'nın gelecekteki enerji gelirlerini kısıtlamak amacıyla 37 kuruluş ile 2 geminin hedef alındığı anlatılan açıklamada, söz konusu yaptırımların önemli enerji projelerinin ve ilgili altyapının geliştirilmesinde yer alan kuruluş ve bireylerle Rusya'nın malzeme ve ileri teknoloji tedarikinde yer alan kuruluşları içerdiği kaydedildi.

Üç Türk şirketi de yaptırım listesinde

Açıklamada, ülkenin madencilik şirketlerinin yanı sıra Rusya'nın Gürcistan'daki kötü etkisi nedeniyle bazı şirketlerin hedef alındığı, malzeme desteği sağlayan ve Rusya'nın yaptırımlardan kaçınmasına destek olan Türkiye merkezli 5 şirket ile bir Türk vatandaşının yaptırım listesine alındığı ifade edildi.

Ayrıca açıklamada ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Wagner Group aracılığıyla Rusya-Kuzey Kore silah transferinin ifşa edilmesi, Rusya'nın silah tamir ve bakım tesislerinin bozulması ve Rusya'nın savunma sanayi üssünü ve teknoloji alımının zayıflatılması amacıyla bazı şirketlere yaptırım uygulandığı bildirildi.

Halk TV'nin haberine göre, söz konusu şirketlerden ikisi ABD Hazine Bakanlığı'nın, Rusya’nın çift kullanımlı malların ithalatı için güvendiği şirketler arasında olduğu iddia ettiği, Margiana İnsaat Dış Ticaret ve Demirci Bilişim Ticaret Sanayi isimli şirketler. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın da Denkar Ship Construction şirketine Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı gemilere onarım hizmeti sunduğu iddiasıyla yaptırım uygulayacağı belirtildi. Türkiye merkezli tersane işletmesi ID Ship Agency ile sahibi İlker Doğruyol’a ve CTL Limited şirketine de bu kapsamda ABD tarafından yaptırım uygulanacağı bilgisi paylaşıldı. Yaptırım kararı alınan 5 firmadan biri olan Margiana İnşaat Dış Ticaret’in sahibi Murat Türkmen, Halktv.com.tr’nin soruları üzerine yaptığı açıklamada “Böyle bir karar (yaptırım kararı) alınmasına ben de şaşırdım. 6 ay oldu herhangi bir faaliyetimiz yok şirket olarak. Şirket olarak, Dubai, Romanya, Birleşik Arap Emirlikleri ile Kazakistan’a, otomobil yedek parçası ile freze makinesi sattık. En son bundan 3 ay önce Ruslar benden motor yedek parçası istedi. Burada bağlantıları yaptım. Ancak ödeme gelmeyince verdiğim siparişi iptal ettim” diye konuştu. qv4a2856.jpg Denkar Gemi'nin sahibi Yunus Çağatay Akça Öte yandan, yaptırım kararı alınan Denkar Gemi İnşa AŞ ise Yunus Çağatay Akça'ya ait. 13 milyon lira sermayeli Denkar, Tuzla'da faaliyet gösteren önemli gemi bakım onarım firmalarından biri konumunda.