Türkiye

Bankalar otomatik ödeme talimatında faturayı müşteriye kesti

NTV’den Uğurcan Gökçen’in haberine göre, bankalar otomatik fatura ödeme talimatı veren müşterilere genelde alışverişte kullanabilecekleri puanlar tanımlanıyordu. Bankalar bu ödemelerden bugüne kadar pek ücret almıyordu. Ancak durum değişti. Bu ay ekstrelerini kontrol edenler yüksek tutarlarda “otomatik fatura ödeme faizi” ile karşılaştı.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü bu konuda şunları söyledi: “Yıllarca bankalar mevduatları çekebilmek için tüketicilerden otomatik ödeme talimatları almaya çalıştılar. Fakat son zamanlarda tüketicilerin kredi kartıyla yaptıkları otomatik ödemelerden faiz ücreti almaya başladılar.”

‘Kredi kartı faizinden yüksek’

TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez de “Bankalar bin bir rica ile aldıkları otomatik ödemelerden artık faiz alıyor. Bunun nakit ödeme olduğunu söylüyorlar”  dedi.

Otomatik fatura ödeme faiz oranı ise kredi kartı faizinden yüksek. Şu an kredi kartı faizleri yüzde 3,74 oranında. Çünkü Merkez Bankası kredi kartı faizlerini yüzde 35 politika faizine sabitledi. Otomatik fatura talimatı faiz oranı yüzde 5 seviyesinde.

‘Uygulama yasaya aykırı’

Bankaların kredi kartı bilgilendirme metinlerinde otomatik fatura talimatı faizi istenilebileceğine dönük açıklamalar var. Yani kredi kartı alınırken yapılan sözleşmede tüketiciye bilgilendirme yapılıyor.

Bunun yasal bir uygulama olmadığını savunan İbrahim Güllü, “Çünkü kredi kartıyla yapılan bu ödemeler alışveriş kapsamında. Yani nakit çekim değil” diye konuştu.

Güllü’ye göre, bu uygulama Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 17’nci maddesine aykırı.

Tüketici dernekleri ödenen ücretlerin geri alınması için tüketici hakem heyetine başvurulmasını öneriyor. Başvurular e-devlet üzerinden de yapılabiliyor.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok