Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazları’nda bir limana uğramadan geçen gemilerin yeniden düzenlenen ücretleriyle ilgili açıklama yaptı.

Boğaz geçiş ücretlerinde Montrö Sözleşmesi ile belirlenen kuralların uygulandığını hatırlatan Bakan Uraloğlu, şöyle devam etti: “1983 yılından 7 Ekim 2022’ye kadar gemilerin net tonu başına 0,8063 dolar alınıyordu. 39 yılın ardından 7 Ekim 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bu ücretlerde güncelleme yaparak gemilerden net ton başına alınan ücreti 4,08 dolara çıkardık. Bu ücreti 1 Temmuz 2023’ten itibaren 4,42 dolar olarak yeniden güncelliyoruz.”

Üç kalem üzerinden ücret alınıyor

Montrö Sözleşmesine göre Türk Boğaz’larından uğraksız geçecek gemilerden sağlık denetimi hizmeti, fener hizmeti ve tahlisiye hizmeti olmak üzere üç kalem üzerinden ücret alındığını aktaran Bakan Uraloğlu, “Ücretlerin hesaplanmasında, gemilerin net tonajı (NRT) baz alınırken, birim olarak da ‘Altın Frank’ esas alınıyor. Geçen yıla kadar bu fiyatlar sabit kalıyordu. Artık fiyatları her sene güncelleyeceğiz” dedi.

‘Ülkeye döviz girişini artıracak adım’

Bakan Uraloğlu son uygulanan zamla ilgili şu örneği verdi: “10 bin net tonajlı bir gemi; 7 Ekim 2022’den  önce fener, tahlisiye ve sağlık hizmetleri kalemlerinden bir gemi toplam 3 bin 240 dolar ücret ödüyordu. Bu ücret ilk fiyat düzenlemesi yapılan 2022 Ekim ayında 16 bin 393 dolara yükseltildi. 1 Temmuz’da uygulanacak yeni tarife ile ise 17 bin 760 dolar ödeyecek. Bu artışla ülkeye döviz girişini artıracak adım attık” diye konuştu.