Serin hava molasının sonun geldik. Bugünden itibaren gelecek hafta başına kadar sıcaklıklar yeniden mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Eyyam-ı bahur sıcakları yurdu etkisi altına alacak. 8 derece artacak.

https://twitter.com/HavaForum/status/1685645622643208192?s=20

Hava sıcaklıkları, Ege ve Akdeniz kıyılarıyla Güneydoğu Anadolu'da 2 ila 4 derece, diğer bölgelerde ise 4 ila 8 derecenin üzerine çıkacak.

İç Anadolu Bölgesi'nde de 36-40 derece, Karadeniz Bölgesi'nin iç kesimlerinde de yer yer 40 derece görülecek.

Bu kez sıcaklar daha bunaltıcı olacak çünkü nem fazla olacak. Eyyam-ı Buhur sözü de buradan geliyor. Yani “su buharlı günler”. Ağustos ayı denizlerimizin artık iyice ısındığı, Akdeniz’de 31°C su sıcaklığına ulaştığımız bir dönem.

Çevremizdeki her büyük su birikintisi ısınmayı sürdürerek buharlaşmaya devam edecek, hava tahminlerinde bugün Ege’nin iç kesimlerinde Afyon çevresinde gök gürültülü yağmurlar görünse de, ülke genelinde kurak günler sürüyor.

Su buharı yağışa geçemediği ya da çiğe dönüşüp yer yüzünde küçük damlacıklara dönüşemedi hallerde havada dolaşıyor. Haftalar ilerledikçe havayı değiştirecek önemli bir sistem, serin ve yağışlı hava görünmediği için su buharı altında biraz bunalabiliriz.

Pazartesiden itibaren ise yeniden Balkanlardan serin hava gelecek.

7 Ağustos Pazartesi günüyle birlikte Marmara’ya yeniden ferah hava gelecek görünüyor. Öncesi ise yine 40°C ve üzeri hissedilen sıcaklıklarla geçecek.

Orman yangınları riski bu hafta sonu yeniden yükseliyor. Aslında yaz boyu bu risk hep var ancak sıcak hava dalgaları (ve o sıralarda kuru hava) durumu en kötü, en riskli seviyeye yükseliyor. Hafta sonu gelirken yeşil alanlarda fazladan dikkatli olmakta yarar var.

Bugün bazı illeri hava durumu ise şöyle:

İSTANBUL, Parçalı ve yer yer çok bulutlu, sabah saatlerinde Anadolu yakası yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, 30°C

ANKARA. Az bulutlu ve açık, öğle saatlerinden sonra parçalı bulutlu, akşam saatlerinde güney ve doğu kesimleri yerel olmak üzere sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, 36°C

İZMİR, Az bulutlu ve açık, 35°C

BURSA, Sabah çok bulutlu öğleden sonra az bulutlu ve açık, 31°C

ADANA, Az bulutlu ve açık, 35°C

ANTALYA, Az bulutlu ve açık, 36°C

TRABZON, Parçalı ve yer yer çok bulutlu,  27°C