‘Kara para aklama’, ‘Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi kanunlarına muhalefet" suçlarından tutuklanan Engin Polat ve Dilan Polat'ın hakkında yapılan ihbar üzerine yeni bir soruşturma başlatıldı.

Avukat Feyza Altun'un 10 Ekim’deki ihbar dilekçesine göre, ofis telefonunu arayan ve sekreteriyle konuşan A.K.’nin Kapalıçarşı'da esnaf olduğunu ve Polat Ailesi ile ilgili anlatacakları olduğunu söyledi. Altun, görüştüğü ve konuşmasını kayda aldığı  A.K. adlı Kapalıçarşı esnafının, Dilan ve Engin Polat'ın Dipomed Medikal şirketleri aracılığıyla kaçak yollarla hammadde getirdiğini iddia etti.

A.K., bu ham maddelerin belirli bir seri numaralı parti ürünleri içerisinde uyuşturucu ham maddesi olduğunu ve bunun Türkiye'deki laboratuvarlarda ayrıştırıldığını öne sürdü.

Avukat Altun, elindeki kayıtları sunabileceğini belirterek İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbarda bulundu. İhbar üzerine Başsavcılık Polat çifti hakkında ‘uyuşturucu veya uyarıcı madde imal etme’ suçundan soruşturma başlattı. Bu soruşturma da ana kara para aklama soruşturmasıyla birleştirildi.

MASAK raporu sonrası başladı

İstanbul merkezli 6 ilde 1 Kasım’da düzenlenen operasyonda, Dilan Polat ve eşi Engin Polat’ın da aralarında bulunduğu 17 şüpheli gözaltına alınmıştı. Polat çiftinin de yer aldığı şüphelilerle ilgili Mali Suçları Araştırma Kurulunca (MASAK) hazırlanan ön inceleme raporunda, tasfiye halindeki 3 firmadan aile bireylerine ait şirketlere sözde ticaret karşılığında sahte fatura kesilmesi yöntemiyle 200 milyon lira para girişi olduğu belirlenmişti.

Dilan ve Engin Polat'a ait bir medikal şirketin Ankara'da başka bir firmaya isim hakkını verdiği, bu firmanın hesabındaki 1 milyon 800 bin liranın da ortakların kişisel hesaplarına aktarmaya çalıştıkları belirlenmişti.

Paraya bloke koydurulurken, 4 şüpheli gözaltına alınmış, aranan 3 zanlı daha yakalanmıştı.

Soruşturma kapsamında Dilan Polat, Engin Polat ve Sıla Doğu’nun da aralarında bulunduğu şüphelilerden 14’ü tutuklanmış, 9’u adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.