Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamındaki vatandaşlar, prim borcu olsa dahi Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesisleri ile devlet üniversitesi hastanelerindeki sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, GSS'li olup prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayacak Türk vatandaşları ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesisleri ile devlet üniversitesi hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerine ilişkin düzenleme 31 Aralık 2024'e kadar uzatıldı.

Böylece bu kapsamdaki kişiler, prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın devlet hastaneleri ile devlet üniversitesi hastanelerinden önümüzdeki yıl da yararlanabilecek.

GSS kapsamında sağlık hizmeti alanlar

Çalışan ve emekliler Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı olduklarından bakmakla yükümlü bulundukları kişilerle birlikte GSS kapsamında devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanıyor. Sosyal güvenlik kapsamında olmayanlar, sigortasız çalışanlar, 18 yaşından sonra eğitime devam etmeyenler, üniversite mezunu olup çalışmayanlar GSS kapsamına giriyor. Bu durumda olanlar SGK tarafından otomatik olarak GSS kapsamına alınıyor. Bu kişilerin primlerini de kendilerinin ödemesi gerekiyor.

GSS primleri asgari ücrete göre belirleniyor. Bu yılın sonuna kadar ödenecek prim tutarı aylık 402 lira, yıllık 4 bin 802 lira. Asgari ücrete yapılacak zamla bu tutar da artacak.

Primler ödenmiyorsa, gecikme zammı ve gecikme cezası uygulanıyor. Durum böyle olunca da bu kişilerin ciddi GSS prim borcu oluşuyor ve sağlık hizmetinden yararlanamıyor ya da sınırlı yararlanıyor. Milyonlarca kişinin sağlık prim borcu var.

GSS prim borcu olup olmadığı, e-Devlet’ten öğrenilebiliyor. Prim borcunu ödeyecek durumda olmayanlar gelir testine giriyor. Testin sonucuna göre primlerini devlet karşılıyor. Eğer gelir testi sonucu gelir; asgari ücretin üçte birinin altında çıkarsa borçları silinip primleri devlet tarafından ödeniyor.