İstanbul Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesi'nde 1 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırı olayına ilişkin aralarında 2 saldırganın da bulunduğu 25 şüpheli çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklandı.

İstanbul Terörle Mücadele ve İstihbarat Şubesi ekiplerinin, 28 Ocak'ta Büyükdere Mahallesi'ndeki Santa Maria Kilisesi'ne gerçekleşen silahlı saldırının ardından düzenlediği operasyonlarla gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinden polislerce çıkartılan ve aralarında saldırganlar Amirjon Kholikov ve David Tanduev'in de yer aldığı 34 şüpheli, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye sevk edildi.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca ifadeleri alınan 34 şüpheliden 13'ü, "silahlı terör örgütüne üye olmak" 21'i ise "tasarlayarak kasten adam öldürme" ile "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Şüphelilerden 25’i tutuklandı

Santa Maria Kilisesi’nde silahlı saldırı olayına ilişkin aralarında Amirjon Kholikov ve Rusya uyruklu David Tanduev’in de bulunduğu 25 şüpheli çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklandı. 9️ şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı verildi.

Sevk yazısında olay anlatıldı

Şüphelilerle ilgili savcılığın sevk yazısında olay şöyle anlatıldı:

28 Ocak'ta Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'nde rahiple birlikte 31 kişinin pazar ayini yaptığı sırada, DAEŞ terör örgütü üyesi şüpheliler Hamza kod adlı Amirjon Kholikov ve David Tanduev saat 08.20 sıralarında keşif yaptıkları kiliseye geldiler.

Tanınmamak için siyah kıyafetler giyen ve yüzlerinde maske olan şüpheliler, aracı yakın bir bölgeye bıraktıktan sonra 7,65 milimetre çaplı tabancalarla kilise kapısına geldikleri aktarılan yazıda, bu sırada maktul Tuncer Cihan kiliseye girdi, Tanduev ayine katılanların en arka sırasında bulunan Cihan'ın kafasına tabancanın kabzasıyla vurduktan sonra hedef gözetmeksizin kilisedekilere ateş etmeye başladı.

Cihan'ı öldüren Tanduev kilisedekilere ateş etmeyi sürdürmek istedi ancak tabanca tutukluk yaptı.

Kholikov da ayinde bulunanlara yönelik hedef gözetmeksizin ateş etti, tabancası ara ara tutukluluk yaptı. Şüpheliler kiliseden çıktıktan sonra geldikleri otomobille olay yerinden kaçtı.

David Tanduev ve Amırjon Kholikov'un kaçış güzergahına yönelik yapılan arama çalışmaları kapsamında Sarıyer Bahçeköy-Kemerburgaz yolu üzerindeki ormanlık alanda olayda kullandığı değerlendirilen tabancaya ait kabza, sürgü, şarjör, şarjör kapağı gibi materyaller ile kamufle amaçlı giydikleri kıyafetler ele geçirildi.