EkonomiTürkiye

Seçimde ikinci tur ve sonrası…

Geçtiğimiz Pazar günü yapılan seçimlerin ardından Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kaldığını gördük. Tayyip Erdoğan % 49.5 oy alırken Kemal Kılıçdaroğlu %44.89, Oğan ise %5.17 oranında oy aldı. Buna göre Erdoğan ve Kılıçdaroğlu 28 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı olmak için yarışacak. Meclis’te ise Cumhur İttifakı’nın çoğunluğa sahip olduğunu görmekteyiz.

Seçim öncesi gelen anketlerin büyük kısmı Kılıçdaroğlu’nun ilk turda kazanacağını ön görmüştü. Bu kapsamda piyasalar bu durumu pozitif fiyatladı ve özellikle borsada bankalar öncülüğünde sert yükselişler vardı. Fakat ilk turu Erdoğan’ın önde bitirmesi ve ikinci tur için avantaj sağlamasının ardından bu sefer bankalar öncülüğünde borsada sert düşüşler gördük. Mevcut durumda ise fiyatların biraz daha sakinleştiğini ve denge arayışının olduğunu görmekteyiz.

Kur tarafında ise net bir analiz yapmak çok zor hale geldi. Çünkü TCMB, bankalar ve Kapalıçarşı fiyatları arasında önemli farklılıklar var. Örneğin liste fiyatı 19.50 iken bankaların satış fiyatı 21.40, Kapalıçarşı’da ise 20.10 gibi fiyatlar görmekteyiz. Bu durum sağlıklı bir analiz yapılmasının önüne geçiyor.

İkinci tur için Erdoğan avantajlı gözükse de Kılıçdaroğlu’nun da kazanma ihtimali mevcut. Bu nedenle piyasalarda 28 Mayıs’a kadar net bir yapı oluşmayacaktır. Bir yukarı bir aşağı dalgalanma devam eder.

Seçim sonrasında ise tablo netleşecektir. Erdoğan’ın kazanması durumunda mevcut politikaların devam etme ihtimali yüksek gözüküyor. Bu politikalar bir süredir ekonomik dinamiklerde önemli bir tahribat yarattı. Bu politikaların devam etmesi bu tahribatın boyunu artırabilir. Özellikle kur tarafında yukarı yönde güçlü bir potansiyel görebiliriz. Borsada ise yabancı kalmadığını ve bu durumda çıkışların süreceğini düşünürsek biz bize kalacağız. Bu durumda borsa için net bir yorum yapamayız. Elinde güçlü sermayesi olan yerliler piyasayı kontrol edecektir.

Kılıçdaroğlu’nun kazanması durumunda ise piyasaya güven ilk aşamada pozitif olacaktır. Bu durum yeni politikalar ile zaman içerisinde TL tarafında pozitif hareketlere destek olabilir. Fakat ekonominin mevcut durumu seçimi kim kazanırsa kazansın zor toparlanacaktır.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok