Çankırı’da bulunan bir fosil, insanoğlunun yolculuğunun Afrika’dan başlamadığını ortaya çıkardı. Araştırmalara göre. 7 milyon yıl Çankırı’da yaşayan “Anadoluvius turkae” adlı “insanımsı” maymun Anadolu’dan Afrika’ya göç etti ve burada insana evrildi.

Milliyet gazetesinin haberine göre “Anadoluvius turkae” fosili ilk olarak 2011 yılında bulundu. Fosil üzerindeki çalışmaların tamamlanması ise 2023’ü buldu ve sonuçlar Ağustos ayında dünyaca ünlü Nature dergisinde yayınlandı.

Uzmanlara göre “Anadoluvius turkae” dünyadaki tüm türlerden farklı özellikler taşıyor. Bu nedenle de “Anadoluvius turkae” olarak adlandırılıyor. Anadoluvius Afrika’da ortaya çıkan “hominin”lerle benzer özellikler gösteriyor

Şimdiye kadar insanın Afrika’dan çıktığına ilişkin teoriler vardı. Ancak Afrika’da 7 milyon yıl öncesi fosil olmaması, Anadolu’da, Yunanistan’da, Bulgaristan’da ise 9 ila 7 milyon yıl öncesinden fosiller bulunması, “hominin” lerin Anadolu’da çeşitlenerek iklim değişiklikleri, çevre koşulları nedeniyle Afrika’ya gittiği ve orada “insan” aşamasına geldiğini gösteriyor.