DünyaTürkiye

Winter is coming

Artık yaz aylarının son günlerini yaşıyoruz. Son günlerde yaşanan bunaltıcı havaların ardından kış sezonuna hazırlıklı olmak gerekecektir. Piyasalar için de kış mevsiminin yaklaştığını söyleyebiliriz.

Burada petrol ve doğalgaz tarafını yakın incelemekte fayda olacaktır. Dün sabah sosyal medyada bir petrol paylaşımı yapmış ve yükselişlere dikkat edelim ifadesini kullanmıştım. Petrolde sert yükselişlerin geldiğini görmekteyiz. Bu yükselişlerin devam etme olasılığını yüksek görüyorum. Hem uzun süren bir teknik sıkışmanın yukarı kırılması hem kış sezonunun yaklaşması hem de OPEC’in üretim kısıntısına gitme yönündeki spekülasyonlar önemlidir. Ham petrol özelinde 84 dolar üzeri kalındığı sürece yukarı yönde ivmenin devamını bekleyebiliriz.

Diğer bir sıkıntı ise doğalgaz tarafında yaşanıyor. Rusya’nın Avrupa’ya gaz tedarikinde sıkıntı çıkarması fiyatları yukarı çekiyor. Bu hafta 10 dolar seviyesini test eden doğalgazda yukarı yönde potansiyel sürüyor. Burada özellikle Rusya-Ukrayna sürecinin devam etmesi buna ek olarak Rusya ile Avrupa arasındaki problemler enerji fiyatları üzerinden üstünlük sağlama çabasına dönüştü. Kış aylarında artacak olan talebe, üretimin veya tedarikin ne kadar eşlik edip etmeyeceği önemli olacaktır. Enerji fiyatlarındaki yükselişler Avrupa ekonomilerinin dengesini bozdu. Avrupa’daki bozulma ise Türkiye’nin ekonomik dinamikleri için iyi olmayacaktır.

Yüksek enflasyona rağmen faiz düşürme politikası TL’yi kırılgan yapıyor. Buna bir de enerji fiyatlarında yaşanan yükseliş eklenince benzin grubuna zamların geldiğini görmekteyiz. Bazı günler zorlama indirimler yapılsa da bunun ertesi birkaç gün içerisinde geri alındığını görmekteyiz. Bu tarafta da yeni zamların özellikle kış aylarında devam edeceğini düşünüyorum. Bu da hem enflasyonu hem cari açık tarafını negatif etkileyecektir.

Bu yazımızda sadece enerji tarafı üzerinde durduk. Buna Fed’in faiz artırımlarına devam edecek olmasını, Avrupa’da (ihracatımızda en büyük pastaya sahip bölge) PMI verilerinin 3 aydır daralmaya işaret ettiğini, enerji tarafındaki yükselişin küresel enflasyonu yukarıda tutacağını eklemedik bile…

Yazımızı ünlü bir replikle bitirelim…

Winter is coming.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok