Ekonomi

Uluslararası Finans Enstitüsü Başekonomisti: Türkiye Arjantin yolunda

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, seçimlerinden ardından hızla değer kaybeden Türk Lirası’nı yorumladı.

Brooks, Türkiye’nin Arjantin’nin yolunda olduğunu ve bu durumun “üzücü” olduğunu belirtti.

Robin Brooks, Türk Lirası’nın (TL) seçimlerin ardından geçen 3 günde ABD doları karşısında yüzde 3,7 oranında değer kaybettiğini, bu durumun seçimden önceki 3 günde ise yüzde 0,5 seviyesinde olduğunu hatırlatarak “Yabancı yatırımcılar, Türkiye’yi portföylerinden kalıcı olarak çıkarıyor. Türkiye’nin Arjantin gibi finansal otarşi yolunda olmasını görmek üzücü” ifadelerini kullandı.

Brooks, konuyla ilgili bir başka paylaşımında “TL vadeli işlemlerde fiyatlanan bir yıl sonrası değer kaybı beklentileri 2001 yılında %80 seviyesinde zirve yapmıştı. Şu anda ise %62 seviyesindeyiz. Bu beklentileri sınırlamanın yalnızca iki yolu bulunuyor: (i) Merkez Bankası’nın faizleri peşi sıra artırması; ve/veya (ii) Türk Lirası’nın önemli ölçüde değer kaybetmesi. Türkiye’nin politika yapıcıları bu iki seçenek arasından seçim yapmalı.” değerlendirmesini yaptı.

Brooks, TL’de değer kaybının Merkez Bankası’nın Eylül 2021’de başlattığı faiz indirim döngülerinden kaynaklandığını da sözlerine ekledi.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok