ABD bankaları 2023 başından bu yana 11 binin üzerinde kişiyi işten çıkardı.

İkinci çeyreğin sonuna kadar 5 bin personeli işten çıkaracağını duyuran Citigroup, işten çıkarma dalgasına katılan son banka oldu. Daha önce de Goldman Sachs ve Morgan Stanley binlerce çalışanı işten çıkarmıştı. Pandemi döneminde artan talep, bankaların çok sayıda kişiyi işe almasına ve mevcut personelini elinde tutmak için cömert maaşlar vermesine neden olmuştu. 2022 yılında New York finans sektöründeki istihdam, resmi verilere göre son 20 yıldaki en büyük artışla %6 yükselmişti. 2023’ün İlk çeyreği sonunda Wall Street’in en büyük beş bankası olan JPMorgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Citi dünya çapında 882 bin çalışanı istihdam ediyordu. Bu sayı Mart 2020’ye göre 100 bin kişilik artış anlamına geliyordu. ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2022’de politika faizlerini agresif bir şekilde artırmasıyla sözleşme bankacılığı aktiviteleri de olağanüstü bir biçimde yavaşladı. Küresel yatırım bankacılığı ücretleri 2023’ün başından bu yana %16 düşerek 43,7 milyar dolara geriledi.

Azalan gelirler sonrası “uygun düzenlemeler” yapma zorunluluğu ortaya çıktığını açıklayan bankalar yılbaşından itibaren işten çıkarmalar hız verdi.

İlk çeyrekte Goldman Sachs’ın çalışanları %6,4’lük düşüşle 45.400’e geriledi. Morgan Stanley ise çalışan sayısını 82.266’ya indirdi. Son olarak Citi de çalışan sayısını azaltma yoluna gitti.