DünyaEkonomi

Ya sonra?

Dün akşamki Fed toplantısını bir kenara bırakırsak son iki hafta piyasalar açısından oldukça yoğun ve karışık geçti. Silicon Valley Bank ile başlayan Credit Suisse ile devam eden süreçte bankalara yönelik endişelerin piyasayı etkisi altına aldığını gördük. Her ne kadar bu etki birkaç gün sonra ortadan kalksa da piyasalar Fed’in faiz artırmayacağına hatta faiz bile indirebileceğine yönelik beklenti oluşturdular. Benim açımdan böyle bir beklentinin hükmü yoktu ve dün akşam 25 baz puan faiz artırımı geldi.

Üç ayda bir açıklanan ekonomik projeksiyona baktığımızda ise önemli bir değişim görmedik. Büyüme beklentileri aşağı revize edilirken, enflasyon beklentileri ise yukarı revize edildi. Bu yıl için beklenen faiz oranı sabit kalırken, gelecek yıl için beklenen faiz oranı ise yukarı yönde revize edildi.

Buraya kadar her şey az çok beklenildiği gibi diyebiliriz. Hem bankacılık krizi sürecinde hem de dün akşamki kararların ardından piyasaların bu yıl yaz aylarında Fed’den bir faiz indirimini fiyatladığını gördük. Bu beklentilerin benim açımdan bir karşılığının olmadığını söyleyebilirim. ABD’de enflasyon güçlüyken ve özellikle çekirdek enflasyonda yükseliş beklentileri devam ederken, istihdam piyasası sıkılaşırken Fed’in faiz indirim sürecine bu kadar erken başlayacağını düşünmüyorum. Kaldı ki soru-cevap bölümünde Fed başkanı Powell’a sorulan ‘’piyasalar bu yıl faiz indirimi bekliyor’’ sorusuna ‘’bizim açımızdan böyle bir baz senaryo yok’’ cevabı önemliydi. Zaten bu cevabın ardından majör borsalarda sert düşüşler gördük.

Evet faiz artırım sürecini sonuna geldik sayılır. Zaten bu faiz ömür boyu yükselmeyecek. Benim beklentim faizlerin %5.25, bir ihtimal %5.50 seviyesine yükselip orada kalması yönündeydi. Faiz mevcut durumda %5.0’e geldi. Mayıs ayındaki toplantıda 25bps daha artırıp faiz artırım süreci %5.25’te bitebilir. Asıl olay bundan sonrası için oluşacak beklentiler olacaktır. Fed ısrarla enflasyon %2 hedefine inene kadar sıkı duruşun korunacağını söylüyor. Enflasyonda henüz net bir iyimserlik oluşmadığı için yaz aylarında bir faiz indirimi olabileceğini düşünmüyorum. Bu beklentiler yılın son aylarına ötelenebilir.

Bu süreçte gelecek ekonomik veriler (özellikle enflasyon ve istihdam verileri) piyasalarda oynaklık yaratmaya devam edecektir. Enflasyonda yükseliş, istihdamda sıkı duruş korunduğu sürece faiz indirim beklentileri de ötelenecektir. Enflasyonda bir gevşeme olması durumunda ise piyasa Fed’e faiz indirmesi yönünde baskı yapmaya devam eder.

Tüm okurlarımıza hayırlı bir Ramazan ayı diliyorum.

 

 

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok